Срещу климатичните промени: Обучават крави да ползват тоалетна

20:10, 14 сеп 21 / Любопитно 25 1809 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени са успели да обучат крави да използват тоалетна в опит да намалят емисиите на амоняк, причинени от кравешките биологични отпадъци. Амонякът, произведен в кравешки отпадъци, не допринася пряко за изменението на климата, но когато се разтвори в почвата, микробите го превръщат в азотен оксид, третият по важност парников газ.

Животните могат да бъдат обучени да ходят на гърне, което позволява събирането и третирането на отпадъците. Когато кравите свободно се облекчават, докато пасат, натрупването и разпространението на отпадъци може да замърси почвата и водите, пише БГНЕС.

Това може да се контролира чрез ограничаване на кравите в обори - но при тези условия урината и изпражненията им се комбинират, за да създадат амоняк.

Според учените селското стопанство е най-големият източник на емисии на амоняк, като животновъдството представлява над половината от този принос. „Говедата, както много други животни или селскостопански животни, са доста умни и могат да научат много", казват изследователите.

В процес, наречен обучение MooLoo, всяка крава, уцелила мястото за пишкане, получава лакомство. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама