Ще заседава ли извънредно парламентът заради охраната на Гешев?

17:25, 12 сеп 21 / Политика 25 2306 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като стана ясно, че остава броени дни до края на 46-ия парламент, депутатите се втурнаха трескаво да гласуват колкото се може повече законодателни промени.

В петък те заседаваха до късно вечерта, за да може да приемат актуализацията на бюджета, а преди това валяха нови и нови проектопредложения за гласуване. 

От „Демократична България“ пък решиха минути преди да бъде закрито заседанието да предложат да бъде свикано ново, но извънредно още в понеделник. Причината - да могат да бъдат гласувани окончателните промени в закона за Бюрото по защита на свидетелите, с които то минава от главния прокурор към правосъдното министерство. 

Припомняме, че в петък Правната комисия на парламента заседава няколко пъти инфарктно, но успя да приеме на второ четене промените в закона. Сега обаче те трябва да бъдат гласувани и в зала. 

Именно затова депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се подписаха за свикване на извънредното заседание. Не им достигна един подпис обаче и за това съпредседателят на обединението Христо Иванов отправи призив към другите формации поне още един депутат да се присъедини, за да съберат нужната бройка. „Има такъв народ“ склониха и така те събраха 58 подписа, при необходими 48. 

Председателят на Народното събрание Ива Митева обаче обяви пред bTV, че това няма как да стане. Причината - според нея това би било нарушение на правилника, защото нямало доклад на комисията по правни въпроси. А той трябвало да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Преди правилото било 24 часа, но по новия правилник на парламента, по предложение именно на „Демократична България“ този срок бил увеличен на 72 часа.

Митева отбеляза, че все пак се надява този зокан да бъде гледан от парламента на заседание в сряда. Тогава пак нямало да бъдат изтекли въпросните 72 часа, но пък тя щяла да може да направи искане до депутатите да гласуват скъсяването му в пленарна зала. Председателят на парламента изрази надеждата президента да ги остави да работят още ден-два. 

Дуите ѝ разгневиха „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Според Мая Манолова и Араман Бабикян решението ѝ да не свика извънредно заседание на парламента за понеделник нарушава Конституцията, защото не се съобразява с волята на народните представители.

Такова искане за заседание е внесено в петък вечерта, по надлежния ред. В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на Народното събрание. За актуализацията на бюджета обаче не бяха спазени тези 72 часа“, изтъкна Манолова, като посочи, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста. 

Гражданите трябва да са наясно - не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание“, коментира Бабикян.

Христо Иванова пък подчерта, че „този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива“. „Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание“, написа той в своя Facebook. „Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение“, смята той.

И ако е под въпрос гласуването на промените в закона за Бюрото по защита на свидетелите, то закриването на спецправосъдието най-вероятно ще се отложи за следващия парламент. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама