В комисия: Бюрото за защита преминава към Министерството на правосъдието

14:05, 10 сеп 21 / Политика 25 2254 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В присъствието на главния прокурор Иван Гешев, правната комисия в парламента му отне бюрото за защита на свидетелите и го прехвърли към министерството на правосъдието. С преминаването ще отпаднат и полицейките му правомощия. След гласуването Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство, предаде „Дневник“.

Поправките трябва да бъдат гласувани окончателно в зала, като вероятно това ще стане на извънредно заседание следващата седмица. По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че разпускането на 46-то Народно събрание е въпрос на дни.

Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

Промените в закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, бяха внесени в три сходни законопроекта на „Демократична България“ , „Има такъв народ“ и „Изправи се! Ние идваме!“, като основните им мотиви бяха, че с преместването ще бъде упражняван граждански контрол върху работата на структурата.

Дебатите на второ четене приключиха за около три часа, като основно срещу преместването се изказваха депутати от ГЕРБ и ДПС. Гешев, който беше придружен от заместник-главния прокурор Даниела Машева, няколко пъти искаше да вземе думата, но тя му беше дадена едва след като бившият председател на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) обърна внимание на настоящия председател - Андрей Михайлов.

Главният прокурор заплаши с последствия от този законодателен ход, за които няма да носи отговорност държавното обвинение, а цената щяла да бъде платена от българските граждани.

„Но ние отказваме да носим отговорността, защото масово ще напуснат служители от бюрото, вероятно ще бъдат и уволнени и докато се проведе конкурс и се обучат новите, отговорността за защитените свидетели ще е на друг“. Гешев повтори тезата си, че животът и здравето на защитените свидетели ще бъде заплашено.

Гешев: Случва се юридическа катастрофа

Той повтори тезата, че бюрото е ефикасна структура, но полза от закриването му щяла да има мафията.

Главният прокурор предупреди, че се нарушава принципа на разделение на властите с идеята не главният прокурор, а министърът на правосъдието да преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от значение за наказателното производство и въз основа на това решава дали да му бъде предоставена предварителна защита. Как министърът ще извършва тази преценка, която е компетентността на съдебната власт? Къде е тук разделението на властите?", заяви главният прокурор Гешев.

Той даде пример за предупреждение: Представете си свидетел за корупция по високите етажи, този човек свидетелства срещу колегата на министъра. Какво ще се случи? Аз само предупреждавам, заяви Гешев. Депутатът от Демократична България Надежда Йорданова обърна внимание, че преценката остава на прокуратурата и съда, които правят предложението за защита.

На първо четене: Взеха Бюрото за защита от Гешев

От прокуратурата не бяха съгласни и с поправката, според която всички дълготрайни материални активи, ползвани от бюрото, се прехвърлят към правосъдното министерство. Когато бюрото премина към прокуратурата, то дойде почти без пари и с 30 коли и никой не се интересуваше как ще се оправя прокуратурата. Нека министерството на правосъдието да се подсигури, а не да краде имоти на съдебната власт, заяви Гешев.

Депутатите приеха да прехвърлят всички дълготрайни материални активи, като за това ще има три месечен преходен период, ако законът бъде окончателно гласуван.

Депутатски скандал съпроводи и закриването на спецсъдилищата. И днес не се стигна до гласуване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнонименаЕвгений 20:22, 10 сеп 21

Върви всичко на добре.Гешев отиделиси,бг ще тръгне по истинският път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама