Кацаров за нарушителите на мерките: Да ги заведем в COVID отделение

11:26, 12 сеп 21 25 2844 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на Нова телевизия. По думите му това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

Коронавирусът у нас: 909 нови случая

По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ – да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и тн. Затова изработихме такъв план още през лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят“, допълни Кацаров.

Здравният министър заяви, че мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се очаква да има спад в броя заразени. Ако това се случи е възможно ограниченията да отпаднат частично или изцяло, поясни Кацаров. И допълни, че законът предвижда търсене на наказателна отговорност от нарушителите на мерките.  

Може да се въведе „зелен паспорт“ за работещите в социалните домове

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден. „Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата - затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати“, коментира той, като отбеляза, че здравните власти са обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не е било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

От следващата седмица: Безплатни лекарства и оксиметър за всеки COVID болен

Кацаров направи коментар и относно протестите на бизнеса. „Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това“, каза той.

Относно това, че самият той бе сниман без маска в НС Кацаров заяви следното: „Не е правилно. Не се оправдавам. Маските трябва да се носят“.

Бизнесът протестира срещу ковид мерките, Кацаров не се огъва

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама