Може да се въведе „зелен паспорт“ за работещите в социалните домове

09:10, 03 сеп 21 / COVID-19 25 1632 Шрифт:
Ирина Иванова

Ако настоящите противоепидемични мерки не дадат резултат, може да се стигне до задължително условие за „зелен паспорт“ за определени социални групи. В това число влизат работещите в лечебните заведения и в домовете за възрастни. Те ще трябва да предоставят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, за да работят. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

По-строги мерки от следващата седмица

По думите му това не означава задължителна ваксинация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с редовно тестване или сертификат за преболедуване или ваксинация.

Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, каза Кацаров.

Припомняме, че вчера здравното министерство съобщи и одобри затягане на противоепидемичните мерки в страната. Те предвиждат от 7 септември ресторантите и заведенията да работят от 7:00 до 23:00 часа сутринта, да се заторят нощните заведения и детските клубове за партита и др. Преустановяват се тимбилдингите и други организирани мероприятия в колективи, спортните събития на затворено се провеждат без публика, а музикални и други фестивали, събори и пр. са разрешени само при определени седящи места за публиката и контролиран вход.

Коронавирусът у нас: България вече е с най-висока смъртност в ЕС

На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки. Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи“, категоричен е здравният министър. Той уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство.

Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпадане ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

Допълнителните пари за служители на първа линия

Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива. „Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето й са допуснати някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници, но ще се направят корекции“, каза той. „Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент“, даде пример ресорният министър.

Трета доза – възможна още от следващата седмица

Стойчо Кацаров обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към Министерството на здравеопазването, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров. В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана масово. „Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата“, каза Кацаров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама