„Политкаст“ еп. 9: Една друга перспектива за София

10:00, 12 сеп 21 / Политкаст 25 1606 Шрифт:
Симеон  Иванов

Каквото и да говорим за управлението на София, не можем да отречем, че през последните 15 години градът се разви много. Макар и с бавни темпове, и не винаги устойчиво, столицата постепенно променя облика си към по-добро.

В моето детство София бе един тъмен, мръсен и класически пример за постсоциалистически град, а това вече не важи за много части от столицата. Спомням си например какви събития бяха завършването на Околовръстното, на метрото и неговите разширения, на кръговото на Телевизионната кула, на кръстовището на Семинарията и редица други обекти. Съвсем нормално с времето столичани започнаха да изискват повече и повече, а в крайна сметка само така се ражда прогрес и развитие. Гражданите вече отдавна се движат пред управляващите.

Освен това, пътуват в чужбина и виждат как се развиват европейските градове, все повече ги дразнят безумията, хаосът и работата на парче, липсата на иновативни, модерни и зелени подходи в политиката. И това е съвсем оправдано.

Редно е обаче да отдадем заслуженото на постигнатото през управлението на ГЕРБ и да оценяваме обективно. Дали промените са осъществени благодарение на евросредства или не, те са факт и софиянци вече се радват на съвсем различно ежедневие и услуги.

Все пак като теглим чертата, не сме толкова черни и не живеем в Ориента, в каквото се опитват да ни убедят дълбоко вкоренените в обществената мисъл негативизъм и песимизъм. Управлението на София и като цяло това на ГЕРБ в България изиграха своята историческа роля, но се изчерпаха, не можаха да сверят часовника си навреме и да отговорят подобаващо на динамичните промени и изисквания на гражданското общество. Останаха някъде назад във времето и решиха, че са незаменими. А въпросното им изчерпване става все по-забележимо.

Целия коментар чуйте във връзката долу!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама