Стените на язовири до населени места – скъпи и без документи

12:45, 09 сеп 21 / Политика 25 2185 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нито една от стените на ремонтираните с държавни пари язовири към Държавната консолидационна компания няма строително разрешително. Дейностите по тях са много по-мащабни от това, което е разписано в договорите им, и цените са значително над пазарните. Това е заключението на ДНСК след проверка, назначена от икономическия министър Кирил Петков.

На брифинг той обяви, че от 416 язовира към ДКК само 10 са завършени, като сред тях няма нито един от 30-те, определени като рискови. Освен това аналогични и по-сложни частни изкуствени водоеми са били ремонтирани са около 3 пъти по-малко пари.

Кирил Петков освободи директора на ДКК

„От вътрешни документации това се води някакъв текущ ремонт, а в постановлението на Министерския съвет пише „основен ремонт“ и като се отиде на място, се вижда, че това са абсолютно нови съоръжения, за които няма никъде строителни книжа. Виждаме някакъв тип заповеди и строителни книги, които са написани на ръка“, посочи още Петков.

Шефът на ДНСК арх. Влади Калинов обясни, че за основен ремонт има много по-сериозни изисквания към проекта и проследяването на изпълнението му, както и разрешение за строеж. Констатирани са неудачни решения при строително-монтажните работи, като, подобно на АМ „Хемус“, няма как да бъде търсена отговорност на строител.

Това е просто пълно безхаберие. Не само, че трябва бързо да влезем в контрол над тези неща – има селища зад тези язовири, аз смятам да уволня последния от членовете (на ръководството на ДКК), който е бил по това време още днес, пуснали сме конкурс в ДКК за ново назначение“, заяви министър Кирил Петков, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама