Кирил Петков освободи директора на ДКК

20:20, 20 авг 21 / Политика 25 5125 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кирил Петков освободи директора на ДКК. От държавната компания съобщиха, че икономическият министър е издал протокол за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор. 

Решението на Петков ще влезе в сила по законовия ред и ще бъде валидно след датата на вписването в Търговския регистър. Според протокола Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството. Той има право да защити правата си по предвидения в закона ред.

Вчера министър Кирил Петков поиска оставките на директорите на ДКК и на дъщерното ѝ дружество ВМЗ-Сопот заради лошо управление. Той има намерение и да извади ВМЗ от състава на ДКК.

Кирил Петков поиска директорски оставки във ВМЗ - Сопот

По-рано днес в позиция от ДКК обявиха, че министърът на икономиката, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да назначава еднолично извън установената процедура управителните органи на компанията. От компанията уточниха, че това става само чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, предаде „Сега“.

Явно специалната процедура вече е в ход. 

Нови директори във ВМЗ Сопот

От ДКК обявиха още, че ще освободят четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот. Решението е взето от Съвета на директорите на ДКК ЕАД според критерий №6 от Закона за публичните предприятия, а именно „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“. При проверката по препоръка на Петков е установено, че липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Налице е напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността, обясни Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД от 16 август.

Открива се процедура за четирима нови членове в Съвета на директорите на ВМЗ (един независим и трима представители на държавата). 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама