Европейската прокуратура е разпитала Илчовски, българската – не

19:56, 08 сеп 21 / Политика 25 2675 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската прокуратура е разпитала земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с неговия сигнал, подаден в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. Българската прокуратура обаче не го е разпитвала нито веднъж. Това стана ясно от изслушването на седем институции на днешното заседание на комисията на председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Информацията потвърди и зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, който предаде на Манолова документите по разследването от страна на МВР и потвърди, че МВР изпълнява указанията на Европейската прокуратура.

Скандалът „Илчовски“: За подкупите, Мата Хари и фурмите...

В същото време от Инспектората на Министерството на земеделието обясниха, че не са намерили телефона на Илчовски и затова не са направили никакви проверки по изложеното от него. На следващото заседание Комисията по ревизията кани Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал, съобщиха от пресцентъра на „Изправи се.БГ“.

Манолова изрази мнение, че Инспекторатът към ресорното ведмоство не иска да си свърши работата, защото и Илчовски, и собственикът на фирма „Градус“ са едни от едрите собственици в сектора и са добре познати на ресорното ведомство. „Информирани сте от парламентарна комисия. Изпратили сте едно писмо и с това се изчерпва работата ви по сигнала на Илчовски ли? Просто не искате да си свършите работата. Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми. Едни и същи придворни фирми се ползват от този чадър и за тях подходът е „не знам, не чух, не видях“, каза Манолова на ръководителя на Инспектората към МЗХГ.

Мария Павлова - зам.-министър на правосъдието, заяви, че във връзка със сведенията на Илчовски за насилие в ареста над задържан бизнесмен, министерството е направило проверка единствено по регистър на лицата в места за лишаване от свобода, които са подали жалба за упражнено физическо насилие. Сведенията от сигнала на Илчовски обаче не са се потвърдили.

Комисията за финансов надзор не вижда нарушения при „Градус“

Относно твърденията на Илчовски за фиктивни обороти, фактури за които бяха разгледани на закрито заседание на Комисията по ревизията, председателят на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов заяви, че ведомството му няма право да разследва дали фактурите са реални или фалшиви, но информацията е изпратена до НАП. Проверката от НАП все още продължава, по думите на Атанасов. А за резултатите Комисията по ревизията ще бъде информирана на закрито заседание.

Зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Георгиев пък посочи, че проверки на фирмата са извършени след сигнала, но не и преди. От НАП казаха, че се проверява търговска кореспонденция, реалност на сделките, движение на обороти на седем дружества и две физически лица, но данните са осигурителна тайна и ще бъдат предоставени на закрито заседание. Манолова подчерта, че става дума за фиктивен оборот и това се отразява на акциите на борсата.

„Градус“ с искове за милиони срещу Илчовски

От ДАНС заявиха, че на 21 май е получен сигналът на Илчовски от Комисията по ревизията и е препратен на главния прокурор за преценка дали има извършено престъпление. По думите им съгласно закона КОНПИ, а не ДАНС са оторизирани да разследват корупционни практики.

Припомняме, че през май бизнесменът Светослав Илчовски предизвика скандал в рамките на 45-ото Народно събрание, след като обяви в Комисията Манолова, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов да не купува земеделски земи. По думите му те са искали от него и да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Тогава той разказа, че всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта. Илчовски назова и името на съсобственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов, като бизнесмен, който се е облагодетелствал от добрите си отношения с управляващите. Обвини го също в корупция и в представяне на кухи обороти, с които е повишил изкуствено цената на акциите на дружество преди излизането му на борсата. Пред комисията се яви и Иван Ангелов, който сам потвърди за връзките си с Борисов, както и за съмнителна сделка за фурми и лобизъм от страна на премиера в оставка за освобождаване на негови пратки с яйца.

След края на изслушванията председателят на временната комисия Мая Манолова заяви, че събраните документи, предоставени от Светослав Илчовски, ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама