Окончателно: Учениците до 4. клас свалят маските в час

12:37, 08 сеп 21 / Общество 25 3326 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учениците до 4. клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Това предвиждат новите промени,  записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). 

Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата обаче остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището.

Кои мерки отпадат и какво ново се въвежда? 

МОН облекчава и някои от противоепидемичните мерки, като въвежда нови след консултации с медицински специалисти, детски психолози и психиатри. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.  При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб.

При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.

Децата в детски градини няма да носят маски

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12. клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от 12. клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на 7. клас. Учениците от 7. клас и от начален етап (1-4 клас) преминават в ОРЕС само в краен случай. 

По-строги мерки от следващата седмица

При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама