По-строги мерки от следващата седмица

18:30, 02 сеп 21 25 4036 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

От 7 септември до 30 октомври влизат в сила нови по-строги мерки в цялата страна.

Работното време на заведенията, ресторантите и казината ще бъде от 7.00 до 23.00 ч., което на практика означава, че затварят дискотеките и нощните барове. По-рано днес министърът на здравеопазването обяви, че те ще работят до 22.00 ч., но след като ресторантьорите заплашиха, че ще започват блокади в цялата страна, ресорното ведомство е направило отстъпка. Новите мерки предвиждат още на една маса да се допускат до 6 души, като персоналът ще е задължен да носи маски.

Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като концерти, събори и тиймбилдинги, както и се забранявят посещенията на детски центрове и клубове.

Театрите, кината и цирковете ще работят при 50% капацитет. Галериите и музеите също остават отворени, но ще се допуска само по един човек на 8 кв.м.

Танцовите школи ще работят при 30% капацитет и до 10 души в помещение, а конгресните мемроприятия и симпозиумите – до 30 души. Провеждането на конкурси и масови изпити също ще е възможно само при до 30 души в помещение.

Фитнесите и балнеолечебните и терапевтичните центрове също ще работят на 30% от капацитета си.

Спортните състезания от професионален характер на закрито ще се провеждат без публика, а на открито - до 30% от капацитета на стадиона или залата. Преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито. Посещенията в плувни зали и комплекси са разрешени само за индивидуални спортове при използване на не повече от 50% от капацитета.

Провеждането на кръщенета и сватби на закрито ще е разрешено само с до 30 души, а на открито – до 60.

Препоръчва се работата от вкъщи.

Няма място за паника и разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни. Ниският процент на ваксинация ни принуждава да въведем тези мерки, за да ограничим разпространението с оглед живота и здравето на хората“, обясни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Обезпокоителен е високият брой на починали с COVID-19. Последното място по ваксинации ни отрежда първото място по смъртност – това е логическата връзка“, посочи той, като подчерта, че над 80% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Кацаров е категоричен, че процесът по ваксинация ще продължи и след въвеждането на новите мерки.

Здравният министър обясни, че преди да се вземе решението за прилагане на мерките са проведедни редица обсъждания. Анализирани са всички аспекти на кризата и са поискани становища от браншови, съсловни и работодателски орагнизации, като са получени близо 40 такива, съдържащи и предложения за мерки.

Пълният списък от мерки, включени в заповедта на здравния министър, може да видите ТУК. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама