Цветанов: България като медиатор между Турция и Запада за ситуацията в Афганистан

11:59, 08 сеп 21 / Политика 25 2818 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През последните години България демонстрира близост с Турция по въпросите на управление на бежанските потоци. През 2018 г. страната ни дори се позиционира като брокер между ЕС и Турция по отношение на запазване на договора за реадмисия на нелегално пребиваващи в ЕС граждани на трети страни. По този начин България се превърна в медиатор между Турция и регионалната динамика от една страна, и Запада – от друга, заяви в свой анализ председателят на ПП „Републиканци за България“ и на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов. 

Според него днес, в контекста на кризата с изтеглянето на съюзните сили от Афганистан, страната ни е пропуснала да заеме ключовата си позиция в момент, когато възможността да послужи като посредник между ЕС и Турция е от голямо значение. Особено предвид растящата роля на Турция като регионален фактор в Близкия Изток.

ЕАЦС: Противодействието на прането на пари е основен инструмент в борбата с тероризма

Самата Турция се опита да се реабилитира пред съюзниците от НАТО и особено пред САЩ, като покаже добавената стойност, която има в мирния процес за Афганистан като единствен член на Алианса с преобладаващо мюсюлманско население. След неочакваната победа на талибаните и прекратяване на преговорите в Доха, ролята на Турция е все по-ключова. Страната може да помогне не само с приютяването на бежанци, но и да инициира диалог с талибаните, които би могъл да предотврати мащабни бежански потоци. Чрез ролята на турски фирми, Турция има потенциала да участва активно и в периода на възстановяването на Афганистан“, смята той. 

По думите му макар нелека, тази своеобразна роля на медиатор с талибаните би могла да бъде възможна за Турция, именно защото талибаните определят държавата като „велика мюсюлманска нация“. „Това, което липсва на Турция, за да тръгне решително по този път е увереност, че съюзниците в НАТО, и най-вече САЩ, ще прозрат добавената стойност на подобна медиаторска роля“, посочва Цветанов.

„В този контекст, България като страна с интереси и познания в Близкия Изток и с отлични двустранни отношения с Турция, както и културно-политическо „ноу-хау“ за установяване на ефективен диалог, би могла се превърне в ключов медиатор между Турция и Запада. По този начин страната би могла да постави основите на възможните стъпки за облекчаване на кризата в полза на демократичните ценности и човешките права“, допълни председателят на ЕАЦС.

А защо биха се съгласили талибаните на диалог с Турция?

Той твърди, че това може да се окаже единственият им изход от международната изолация, в която се намира новообявеното им емирство. „Обострените отношения на талибаните с Обединените арабски емирства, след като те приеха бившия министър-председател Гани в изгнание, както и неясните отношения с Пакистан, повишават шансовете на Турция да изиграе важна роля в решаващите дни след официалното напускане на военните контингенти“.

Републиканци за България призоваха партиите в парламента да сформират правителство

Цветан Цветанов посочва, че същевременно икономическата ситуация в Турция оказва своето влияние. „Ердоган не веднъж е подчертавал, че активната роля на страната му по отношение на последствията от развоя на конфликта в Афганистан трябва да бъде подкрепена финансово от Запада. Това създава натиск за страните от ЕС, който може да се окаже пагубен ако няма ясно разбиране за цената, която Турция реално поема и необходимостта от споделяне на нейната тежест“, казва той. 

От друга страна, той поставя въпроса и дали може съюзниците в НАТО да бъдат спокойни, че ценностите и интересите им няма да бъдат предадени при едно сътрудничество между Турция и талибаните. „Изказвания на президента Ердоган, че няма нищо против вярванията на талибаните са сериозен източник на безпокойство и несигурност“, изтъква Цветанов. 

„Именно поради тези потенциални пропуквания във взаимното разбиране на Турция и западните й партньори относно респективната им мотивация и крайна цел, нуждата от медиатор като България, който да изгражда взаимно разбиране и доверие, е крайно необходима. Тази възможност за медиация, за съжаление страната ни е на път да пропусне, което може да се окаже пагубно не само за външнополитическото й позициониране, но и за стабилността и сигурността на България, региона, ЕС и съюзниците в НАТО“, подчертава той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама