ЕАЦС: Противодействието на прането на пари е основен инструмент в борбата с тероризма

10:41, 07 сеп 21 / Политика 25 2170 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вчера се проведе Парламентарният форум по разузнаване и сигурност, организиран от конгресмен Робърт Питинджър. Домакин на вчерашното издание на форума бе парламентът на Унгария, съобщиха от Евро-атлантическия център за сигурност.

„Вниманието на парламентаристите бе насочено към редица актуални теми, сред които се откроиха няколко акцента. Международната общност трябва зорко да следи за практики на предоставяне на държавен заем в замяна на влияние върху политическата и икономическа система на дадена държава. Само така ще можем да противодействаме на зловредното влияние и корупционен риск, които подобни практики носят със себе си. Развитието на 5G мрежите с минимален риск за технологична доминация на китайски технологии е ключово. Мрежата от пето поколение преди всичко означава по-бърз и надежден достъп до мрежи и данни, които задвижват и финансова инфраструктура на всяка държава. Възможността за едностранно „изключване“ на 5G инфраструктурата от доставчика на технология би поставило финансовата и политическа стабилност на всяка държава в непосредствен риск“, пишат експертите от центъра.

Основен инструмент за борба с автократичните режими, международната организирана престъпност и тероризма е противодействието на прането на пари и конфискацията на незаконно придобити средства. За това е нужно активно международно сътрудничество, за да се компенсират дефицитите, породени от различията в механизмите в отделните юрисдикциите, под които обикновено попадат схемите за пране на пари чрез международна търговия. Тук отново технологиите, базирани на 5G и изкуствен интелект са ключови инструменти за откриване и пресичане на пътя на мръсните пари“, заявиха от ЕАЦС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама