Парламентът заседава извънредно заради актуализацията на бюджета

08:45, 07 сеп 21 / Политика 25 2185 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатите се събират извънредно, за да разгледат на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). До момента тя бе одобрена от народните представители в пленарна зала само на първо четене. Без второ одобрение допълнителните пари за социални разходи, за здравната система и за подпомагане на бизнеса са под въпрос.

Бюджетът мина на първо четене

В края на миналата седмица депутатите от Комисията по бюджет и финанси решиха минималната пенсия да бъде увеличена със 70 лева, а не с 40, каквото беше предложението на служебния кабинет. Най-ниската пенсия от 1 октомври се предвижда да стане 370 лв. и ще е над прага на бедност. Коефициентът за стаж пък ще се увеличи до 1.35%. Предлага се максималната да стане 1500 лв. За здраве се предвиждат допълнителни над 330 млн. лв.

Бюджетът на плюс с почти 900 млн. лв.

Една от водещите теми бе методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия. Методиката е подписана от БЛС и от Надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия: Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв.; Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ“, обясни тогава управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, цитиран от БГНЕС.

Нинова опита да пришпори актуализацията, но не успя

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама