Нинова опита да пришпори актуализацията, но не успя

12:00, 01 сеп 21 / Политика 25 2974 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за съкращаване на сроковете между двете четения на актуализацията на бюджета. Левицата държи последния мандат за съставяне на правителство, но провалът му е сигурен. Затова БСП реши да забави връщането му до към средата на месеца, като през това време на бързи обороти с денонощни заседания на парламента депутатите актуализират бюджета, за да има пари за задаващите се ковид и бежанска криза и последствията от тях.

От трибуната в парламента Корнелия Нинова предложи спешна организация на работата на парлмента, при която на 7 септември да се проведе второто четене на актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на актуализацията на държавния бюджет, но идеята ѝ беше отхвърлена от всички останали.

Предожнието ядоса депутатите и предизвика ожесточени нападки. По време на дебатите бяха използвани епитети като смокинов лист и лигарски, бяха намесени и лели, заговори се за турски сериали...

Конгрес на БКП или мерене на олигарси

Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който е и председател на ресорната комисия, заяви, че Нинова неможе  да определя кога да работи тя и коментира, че тя има доста работа. Той добави, че е слушал предложението на Нинова и се е почувствал като на конгрес на БКП.

Според червния депутат Явор Божанков Комисията по бюджет и финанси работи от скоро, защото първите приоритети на парламента са били комисиите за Буджака и Росенец, за да се премери единия олигарх с другия - кой е заграбил повече от морето и кой - по-малко„Ценно време на това Народно събрание загубихте в неща, които не че не са важни, но не могат да бъдат приоритет в този момент за България“, коментира Божанков, цитиран от „Фокус“. Той изтъкна, че това показва колко са откъснати политиците от проблемите на хората.

Имало ли е телефонни обаждания

Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ припомни, че предишното управление е било критикувано именно за приемането на закони на бегом и даде пример с Изборния кодекс. „Ако някой иска качествена актуализация на бюджета, трябва да си държи мандата толкова, колкото трябва. А президентът има възможността да си насрочи изборите тогава, когато иска. Не се подигравайте с гражданите на България и с парите им“, призова Бабикян, цитиран от БГНЕС.

Георги Свиленски от БСП заяви, че по време на срещата си с ИБГНИ са получили съгласие за намаляване на срока между двете четения на актуализацията на бюджета и това не подлежи на съмнение, каквото изрази Бабикян от трибуната. „Дали наистина не е имало телефонни обаждания да се бави приемането на бюджета?, попита Свиленски.

За лелите и смокиновите листа

Депутатът от БСП Иван Иванов също посочи, че макар някои от депутатите да са настроени ваканционно, не от това са нуждаят българските граждани. Той разкритикува парламента, че единственото което прави е да изслушва служебните министри и прогнозира, че след това и кметовете ще бъдат викани за изслушване. „Да извикаме и леля ми да си каже нейното мнение“, каза още Иван Иванов.

БСП няма да бъде вашият смокинов лист, да си правите, каквото искате тук“, каза още Иван Иванов. Той отбеляза, че на срещата си с левицата от ИБГНИ саподкрепили идеята за съкратени срокове на атуализация.

На това Мая Манолова отговори, че през ум не ѝ е минавало, че вие ще предложите извънредно заседание на комисията в събота и извънредно на парламента във вторник. Като според нея това ще пресече възможността този парламент да приеме и който и да е друг закон. „Обричате и съдебната реформа не просто да не започне, а да бъде забравено за нея. ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да бъде смокинов лист, г-жо Нинова“, на свой ред заяви тя, цитирана от БГНЕС.

Листа падат като в „Листопад“

„Тук стана „Листопад“ - листа падат, става и сериал. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате, пък някой ви вкара някоя интрига. Сложили сте ни посредата и гледаме и не можем да повярваме на очите си понякога. Не можете да направите правителство, бе колеги. Това е проблемът. Не знаете как се прави, не знаете как да водите преговори, не знаете и за какво да преговаряте“, коментира Тома Биков от ГЕРБ. Според него целта на дебата със сроковете е на президента да са му удобни изборите, защото много се е изнежил.

Думите му предизвикаха отговор от страна на Горги Михайлов от БСП „Аз не знам друг президент да го заплашват, че като вдигаш юмрук, ще получиш юмрук и да казвате, че е изнежен. Нека спрем със смокиновите листа, да не станат на прах“.

Денят на лицемерието и бонбони за Гешев

Тошко Йорданов обвини БСП, че са се прегърнали с ГЕРБ. „Този парламент е пълен с лицемерие. Днес е денят за лицемерие на БСП“, посочи той. Според него левицата предлага съкращаване на сроковете между двете четения на актуализацията, за да не може Народното събрание да се занимае със законопроектите, засягащи пряко прокуратурата и главния прокурор. Според него в момента ГЕРБ и БСП са в комплект, така както в предишните парламенти, правейки се на опозиция. Вие отново се гушнахте с ГЕРБ, заяви Йорданов и добави: Ако това предложение мине, те трябва да изпратят цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев

Борисов е по-сериозен опонент от Тошко Йорданов

Тома Биков отрече ГЕРБ да има договорки с БСП. „Ние с колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозни конфликти. С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си, но ще ви кажа нещо в нейна защита. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може към нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била за разлика от лидерите на всички останали“, заяви той в отговор на нападките на Тошко Йорданов.

От своя страна зам.-председателят на „Има такъв народ“, коментира, че е невероятна гледка  как ГЕРБ защитава БСП. А Нинова заяви, че няма как думите на Тошко Йорданов да я уязвят, защото е търпяла много и то от много по-сериозен опонент - Бойко Борисов.

Новите партии сами блокират промяната

След като парламентът отхвърли предложнието на БСП, Корнелия Нинова обяви, че със своите действия новите партии пречат на промянта. Тя ги разкритикува, че искат още време за промени за изминалите 5 дни от приемането на актуализацията на първо четене, на практика има общо 3 корекции. При положение, че партиите по-рано са декларирали готовност да внесат конкретни промени.

Нинова отхвърли критиките, че заради препускането с бюджета няма да остане време за други закони,  като са подкрепили всички необходими промени, но в крайна сметка преговроите за кабинет са се провалили и то не заради тях.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама