Защо изчезват животинските видове?

18:35, 03 сеп 21 / Любопитно 25 1888 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няколко вида животни, включително конят на Пржевалски, са изчезнали от дивата природа. Това сочат данните от мониторинга, публикувани от Министерството на природните ресурси.

Конят на Пржевалски, тюлен монах, кулан, есетра от Атлантическия океан, аборигенна популация от балтийска есетра, червенокрак ибис, червен корем глухар, костур на Янковски и няколко други вида са обявени за изчезнали, съобщиха от руското Министерство на природните ресурси въз основа на резултатите от годишен мониторинг. Това означава, че тези животни са рядкост в дивата природа в Русия.

Кои са 10-те най-умни животни на планетата?

Трябва обаче да се отбележи, че екологичният отдел използва израза „вероятно е изчезнал“. „Вероятно“ в този случай означава, че по време на дългосрочно наблюдение не е било възможно да бъде записан нито един индивид, но някои индивиди може да има на недостъпни места“, обяснява Николай Карпов, служител от Московския зоопарк.

Според него историята на зоологията познава поне няколко примера, когато едно животно - златен хамстер или птицата Такахе - е обявено за изчезнало от лицето на Земята, но след това е било намерено отново. Уви обаче това не може да се случи с конете на Пржевалски. „Невъзможно е да се срещнат тези животни в дивата природа на Русия от поне 150 години“, каза Наталия Спасска, научен секретар на Зоологическия музей на Московския държавен университет, експерт по степните животни.

Една от причините за изчезващите животински видове, според Карпов, са именно зоологическите градини, които той нарече „вид ковчези“, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама