Ресторантьори започват блокади в цялата страна

13:50, 02 сеп 21 25 2863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Представители на ресторантьорския бизнес започват протести от днес заради затягането на мерките. Проявите започват с блокада днес в центъра на Велико Търново, а утре това ще се случи в Пловдив. Голям протест ще има на 7 септември в София.

Решението на бранша идва след като здравните власти обявиха, че заведенията ще работят до 22.00 часа, което означава, че нощните заведения отново ще трябва да затворят. Новите мерки не ограничават капацитета на заетост в заведенията, но въвеждат други изисквания - на една маса да се допускат до 6 души, а частните тържества на закито да са до 30 души.

По-строги мерки от следващата седмица

„Абсолютна лъжа е, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората“, заяви пред БНР Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията.

„Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас. И то още по-фалшиво изпълнена. Сега няма средства за подкрепа на бизнеса! Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение“, се посочва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).
 
Според тях заради провала на ваксинационната кампания за пореден път са посечени избирателно сектори от българската икономика. От бранаша настояват за оставката на здравния министър и на „всички, замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата“.
 
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:18, 02 сеп 21

дипломирани медици от ~150държави по това земно кълбо не успяха да го ликвидират веднъж завинаги този вирус .От друга страна нощно време предимно се спи. Живи& здрави

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама