„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

10:37, 02 сеп 21 25 2347 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов в ефира на БНР.

След като беше заплашена със запор на сметките си, Топлофикация София преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на „Булгаргаз“ и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново бе достигнал 100 милиона лева. И ако към „Булгаргаз“ има някакви плащания, то от март „Топлофикация София“ не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг“, изтъкна той. 

Има ли опасност софиянци да останат без топла вода и парно?

През годините БЕХ на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда. Според Николов евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема. „Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите“, смята той. По думите му отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията„Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма“, твърди директорът на БЕХ.

Той смята, че „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“. „Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза още Валентин Николов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама