Има ли опасност софиянци да останат без топла вода и парно?

16:31, 31 авг 21 / Политика 25 3317 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Абонатите на „Топлофикация София“ може да останат без парно и топла вода заради безхаберието на предприятието и на неговия собственик - Столичния общински съвет. За това алармира председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова преди темата да влезе за обсъждане в парламентарната комисия по енергетика. Причината - разрешителното, което удостоверява, че най-голямата топлофикация в страната се придържа към нормите за опазване на околната среда е изтекло от близо месец. 

Перник без топла вода за месец, половин София - за седмица

Манолова подчерта, че спирането на парното и топлата вода и евентуално на тока (заради претоварването на мрежата) от 1 октомври би засегнало над 1 млн. столичани (над 400 000 домакинства, учреждения, болници, училища, администрации). Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести „Топлофикация София“, която произвежда близо 4 000.. мегаватчаса годишно. При спирането на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока“, заяви бившият омбудсман. 

Тя призова в комисията да бъде извикан на изслушване кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и на изпълнителният директор на Топлофикация София Александър Александров, за да представят в пленарна зала какви действия смятат да предприемат. „Крайно време е столичният кмет да спре да се крие и когато чуе думата „Топлофикация София“ да „бяга с 200“ от темата, както би казал партийният ѝ лидер (...) „Има такъв народ“, в лицето на председателя на парламента и на Комисията по енергетика и климат, да не разпъват политически чадър над ГЕРБ-София“, добави тя, цитирана от пресцентъра на Изправи се.БГ“.

По думите ѝ въпросът бил дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата предизборна кампания. Със сигурност те залагат икономическа мина за столичани. Сметките показват, че отоплението на ток, в сравнение с отоплението на парно, ще струва с 500 лв. повече за отоплителен сезон или средно 1152 лв, посочи Манолова, като добави, че инсталациите на хиляди сгради в столицата не са съобразени да се отопляват само на ток.

Европрокуратурата проверява първо средствата по „Околна среда”

Зам.-председателят от парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Димитър Делчев пък подчерта, че това не е проблем от вчера или от онзи ден. „Изискването „Топлофикация София“ да поднови своите инсталации са от 2017 г. Четири години Столична община е имала възможност да предприеме действия и е имало четири бюджета, в които да се заложат средства за обновяване на инсталациите, които възлизат на около 190 млн. лв. Отговорност за това носят ГЕРБ, където Йорданка Фандъкова доскоро беше зам.-председател“, изтъкна той.

Замърсява или не, „Топлофикация София“ ще си работи

Междувременно в заседанието на Комисията по енергетика екоминистърът Асен Личев заяви, че всички са бездайствали по въпроса с разрешителното. Той обясни, че евродирективата, която топлофикацията нарушава, е приета още през август 2017 г. и всички предприятия с големи вредни емисии, са имали краен срок до 31 декември  2020 г. да инвестират, за да приведат производствата си в нормите. „Топлофикация София“ не е изпълнила изискванията и не е инвестирала нито лев за намаляване на азотните оксиди“, посочи Личев, цитиран от „Сега“. Той обаче подчерта, че няма нищо извънредно в ситуацията и никой не говори за затваряне.  

Същото повтори и служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Засега нямало риск предприятието да спре, въпреки че срокът на комплексното му разрешително е изтекъл, увери той.  

Оказа се, че затварянето на енергийният гигант не е опция, защото би предизвикало енергийна криза. „Топлофикация София“ освен топлинна произвежда и електрическа енергия, и то в сериозни обеми -  по 100-200 мегавата в пиковите месеци, а отделно ако спре, елмрежата ще се натовари допълнително с 400 мегавата за отопление, обясни Живков.

От ЧЕЗ потвърдиха, че ако столичната топлофикация бъде извадена от строя, това ще доведе по претоварване и мрежата може да не издържи.  

Директорът на „Топлофикация София“ Александър Александров каза, че от години текат разговори да бъде дадена отсрочка на предприятието за посттигане на по-строгите еконорми. Той обясни на депутатите, че ако мощностите бъдат спрени, това може да доведе до по-големи екологични бели, отколкото ако работи.

Депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев обобщи абсурдната ситуация -  замърсява или не, „Топлофикация София“ ще си работи, защото никой не иска да предизвика енергиен апокалипсис.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама