Байдън обяви „нова ера“ във външната политика на САЩ

08:39, 01 сеп 21 / Свят 25 3580 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С изтеглянето на САЩ от Афганистан приключва ерата на опитите за „възстановяване“ на други държави, заяви американският президент Джо Байдън в обръщение към нацията във връзка с края на военната операция в Кабул.

Решението да се изтегли армията също сигнализира за „края на ерата на военните операции, насочени към промяна на други държави“, добави американският президент, с което повтори основна теза на предшественика си Доналд Тръмп, който поведе политика за отказ от намеса на САЩ в чужбина. 

Байдън нарече мисията в Афганистан „невероятно успешна“. „Не исках да удължавам тази вечна война и да удължавам завинаги излизането“, каза Байдън по време на обръщението си в Белия дом, ден след като хаотичното изтегляне на САЩ приключи.

Припомняме, че 124 хиляди души бяха евакуирани от Кабул в рамките на 17 дни, след като талибаните поеха контрол над властта. В този период „Ислямска държава“ извърши два смъртоносни бомбени атентата, последвани от ответна американска реакция.

„Ислямска държава“ пое отговорност за ракетната атака срещу летището в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните сформират правителство

Междувременно един от лидерите на талибаните Анас Хакани обяви, че формирането на новото правителство на Афганистан е в последния си етап. „Правителството е готово на 90-95 на сто, ще го обявим през следващите дни“, каза Хакани, цитиран от „Ал Джазира“. Според различни източници на практика основните постове са поделени между лидерите на движението. 

Според тях лидер на ислямския емират Афганистан ще бъде ръководителят на движението „Талибан“ емир Хайбатулла Ахундзада. Той е начело на талибаните от 2016 г., когато замести Ахтар Мансур - убит от американците при ракетен удар по автомобила му. Абдул Гани Барадар, първи заместник-емир и лидер на политическото крило на движението, пък ще бъде външен министър на страната.  Якуб Ахунд - военният лидер на движението и син на основателя на „Талибан“ молла Омар, става шеф на Министерството на отбранатаХалифа Хакани, син на Джалалудин Хакани (основател на мрежата „Хакани“) ще бъде министър на вътрешните работи. Вече са назначени министър на здравеопазването и на образованието и губернатори на 33 от 34-те провинции в страната. Останалите министри от афганистанския кабинет ще бъдат обявени скоро.

По-рано днес говорителят на талибаните Вахидула Хашими заяви, че в Афганистан няма да има демокрация, лидер на страната ще бъде лидерът на талибаните Ахундзада, а дебат за политическата система в страната няма да има, тъй като афганистанците ще живеят според шериата.

Панджшир - афганистанският район, който оказва съпротива на талибаните

Ахмад Масуд, лидерът на действащия в Панджшир Фронт за съпротива на Афганистан, пък обяви, че борбата срещу талибаните ще приключи, ако те създадат „приобщаващо“ правителство и гарантират зачитане на гражданските права.

В средата на месеца беше съобщено, че талибаните водят преговори за сформиране на „отворено ислямско правителство с участието на всички заинтересовани страни“ в Афганистан. Според Сухеил Шахин, говорител на политическата служба на движението в Катар, не само талибаните могат да влязат в новото афганистанско правителство, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама