САЩ се изтеглиха от Афганистан и талибаните празнуват

08:16, 31 авг 21 / Свят 25 3137 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Сътворихме история“, каза талибански представител, след като САЩ обявиха, че са завършили евакуацията на силите си от Афганистан, съобщи „Франс прес“.

„Отново сътворихме история. Двадесетте години окупация на Афганистан от САЩ и НАТО свършиха тази нощ. Много съм радостен, че след 20 години на джихад, саможертви и трудности можем да се насладим на тези исторически моменти“, заяви в Тwitter Анас Хакани, представител на талибанското движение.

„Ислямска държава“ пое отговорност за ракетната атака срещу летището в Кабул

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът от морската пехота Франк Маккензи, командир на Централното командване на силите на САЩ, предаде „Ройтерс“. По този начин се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

От 14 август досега над 122 хиляди души бяха евакуирани по въздух от Кабул. Съединените щати и съюзните им западни страни положиха сериозни усилия, за да евакуират своите граждани и афганистанци, за които съществува опасност от репресии от страна на талибаните, отбелязва „Ройтерс“.

Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който загинаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде предоставен достъп до летището. „Американският посланик в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен самолет С-17 от Афганистан“, изтъкна Маккензи.

Панджшир - афганистанският район, който оказва съпротива на талибаните

Пентагонът съобщи, че част от американците, които са искали да напуснат Афганистан, не са успели да стигнат до летището в Кабул, за да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на САЩ. „Смятаме, че успяхме да евакуираме повечето американци, които искаха да напуснат Афганистан, но си даваме сметка, че някои не можаха“, каза още генерал Маккензи.

САЩ занапред ще поддържат дипломатическите си отношения с Афганистан от катарската столица Доха“, каза американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от „Франс прес“. Решението е продиктувано от проблемите с гарантирането на сигурността в Афганистан, пише „Медияпул“.

САЩ ще работят с талибаните, ако те спазят задълженията, които са поели“, каза държавният секретар. „Всяко наше действие ще се определя не от това какво казва талибанското правителство, а от това какво прави, за да изпълни задълженията си“, подчерта Антъни Блинкън и заяви, че новите господари на Афганистан ще трябва да заслужат легитимността си и подкрепата на международната общност.

Съединените щати ще продължат да полагат усилия да помагат на американските граждани, които искат да напуснат Афганистан, и след изтеглянето на силите на САЩ от централноазиатската страна“, изтъкна Блинкън. Предполага се, че в Афганистан все още има между сто и двеста американци.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама