Вандали свалиха българския флаг от консулството ни в Битоля

16:48, 31 авг 21 25 3488 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българското външно министерство отново привика временно управляващия посолството на Северна Македония в София на разговор, след като отново бе поругано българското национално знаме.

Този път е свалено знамето от Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля. Увреден е и пилонът.

Българската страна изрази дълбоко възмущение от този инцидент. Подчертано е, че всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения. В хода на срещата е изразена загрижеността на българската страна от зачестилите случаи на атаки и проява на агресия, провокирани от омраза към България, включително спрямо граждани на Република Северна Македония с български произход или такива, симпатизиращи на страната ни.

За втори път е осквернен паметникът на загиналите българи в Охрид

Провокацията срещу България не е изолиран акт, а тенденция и то на фона на призивите на македонския премиер Зоран Заев, че ЕС има „морален“ ангажимент да приеме Скопие. След ооредния случай на ввандализъм Македонското външно министерство отново бе принудено да осъди поругаването на българското национално знаме.

„Този вандализъм и безотговорно действие на индивид, чиято самоличност ще подлежи на проверка от властите, по никакъв начин не трябва да се приравнява с населението на този традиционно консулски и космополитен град“, посочват от македонското външно министерство, цитирано от Mediapool.

Зад подобни случаи досега стояха представители на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която защитава позиция за недопускането на каквито и да е компромиси към България.

На прага на ЕС: В Северна Македония чуваме, че българите струват две банкноти

Вандалската постъпка даде възможност и на българската ВМРО да се включи по темата.

„България трябва да защити националния си интерес и да изиска предприемането на конкретни мерки срещу извършителя, а също и гаранция, че държавата Северна Македония ще противодейства на тази позорен акт, превърнал се вече в тенденция“, посочи евродепутатът Ангел Джамбазки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама