На прага на ЕС: В Северна Македония чуваме, че българите струват две банкноти

14:50, 02 юли 21 / Политика 25 5913 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Близо две седмици след като България обяви, че запазва ветото си към Северна МакедонияМладежкото обединение на най-голямата опозиционна партия в съседката ни ВМРО-ДПМНЕ отново избухна  с остри думи и нападки срещу българите. По време на открито събрание на партията вчера в центъра на Скопие, Драган Гюровски, който е част от младежкия съюз, нарече българите „фашистки татари“, които струват „две банкноти“

В словото си младият „политик“ използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г. Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация? Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти. Тази гнусна българска ръка удряше по македонците. Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени (бел.ред. - сръбски банкноти, за които са се продавали българките)“, каза още Гюровски, цитиран от БГНЕС.

Бивш министър иска да привлече 15 хил. македонци да гласуват в Кюстендил

А преди две седмици лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски призова Договорът за приятелство с България да бъде анулиран. Гюровски използва термина „източният съсед“ за България, който бе въведен в политическия речник от самия Мицкоски в Република Северна Македония.

До момента нито един македонски политик и общественик не се е разграничил нито от речта на Гюровски, нито от призива на Мицкоски за денонсиране на споразумението с България

България с остра реакция срещу думите на Гюровски

Междувременно Министерството на външните работи на България излезе с остра позиция, която осъжда изказването на Драган Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство“, заявиха от МВнР.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също разкритикува изказванията от македонска страна, като заяви, че в съседката ни не трябва да се сърди на България за стопирането на европейския си път.Те трябва да се сърдят най-вече на себе си, на своето упорство да не погребат коминтерновските си похвати, но най-много на своята ненавистна реч към България. Кой допусна млад, неизвестен „политик“ да сее отровна омраза към българите насред центъра на Скопие? Защо нито собствената му партия, нито управляващите се разграничиха от него? Вместо това младежът, с поглед на фанатик, публично изля кофа помия с титовски привкус върху нашата страна“, изтъкна заместник-председателят на ВМРО, част от коалицията Българските патриоти.

Според него думите на Гюровски са олицетворение на годините промиване на мозъци с фалшификация на историята и извратена политика“. „Недопустимо е, имагинерно е! Не и с тази реторика, в която няма истина, няма политика, няма съдържание, а само грозни, измислени, гнусни нападки към тези, от които зависи Вашето еврочленство. Неориентираният младеж говори за две червени, но по-интересното е за какъв цвят и колко банкноти той и неговата партия продадоха мечтата на Северна Македония да бъде в ЕС! Защото това, което се случи в центъра на Скопие, не може да  бъде друго, освен вътрешен саботаж на македонската евроидея“, посочва той във Facebook. 

„На всички трябва да им е вече ясно, че за да се постигне разбирателство с България за ЕС, първо трябва се унищожат пагубните югоносталгични политики край Вардар. Защото не може да застанеш на прага на ЕС с коминтерновски прийоми. А Вие, Гюровски, Вие сте позор и доказателство за всичко, което говорим“, подчерта Джамбазки. 

ГЕРБ сезира ЕНП за антибългарското изявление 

След като ГЕРБ демонстрираха близки приятелски отношения със Северна Македония, изведнъж и те рязко изостриха тона си към тях. Днес стана ясно, че са сезирали ЕНП за говора на омразата от страна на ВМРО-ДПМНЕ. „ГЕРБ и СДС остро осъждат eзика на омразата от страна на официални представители на опозиционната партия в Република Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ. Подобен политически екстремизъм е в разрез с всички човешки ценности, на които се гради съвременното общество“, заявяват от коалицията в техна позиция, изпратена до медиите.

От ГЕРБ-СДС призовават ръководството на ВМРО-ДПМНЕ категорично да се разграничи и осъди тази провокация и да не допуска повече ярката антибългарска реторика от последните години. „Като част от семейството на Европейската народна партия, ГЕРБ и СДС ще сезират официално ръководството и на останалите сестрински партии и ще поставят въпроса за съвместимостта на подобни крайни позиции с ценностната система на нашето политическо семейство“, се казва още в позицията на коалицията. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама