Откриха статуя на Буда, по-висока от Христос в Рио де Жанейро

18:35, 30 авг 21 / Любопитно 25 2944 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Гигантска статуя на Буда беше открита в събота в дзен будистки манастир в Ибирасу, в северната част на бразилския щат Еспирито Санто, предаде ТАСС. Според телевизионния канал „Глобо“ това е най-голямата статуя на Буда в Бразилия.

Издигането на монумента приключи през октомври 2020 г. През декември същата година статуята беше осветена според будистки обред - ритуал на „отваряне на очите“. Откриването на гигантската 350-тонна статуя от стоманобетон първоначално беше предвидено за април тази година, но плановете бяха осуетени от коронавирусната пандемия.

Още преди откриването си статуята на Буда започна да привлича много хора. От манастира казват, че всеки уикенд идват около 4000 души, които могат да я видят безплатно и по всяко време, съобщават „Глобо“ и БТА.

Височината на монумента е 35 метра - с 5 метра повече от прочутата статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро. Макар да е „визитка на страната“, тя е по-ниска от другите бразилски скулптури. Сред тях са 31,5-метрова статуя на Спасителя, друга строяща се 35-метрова статуя на Христос, 45-метрова статуя на Богородица от Фатима, 56-метрова статуя на Света Рита от Каша.

За най-високия монумент в страната обаче се смята копие на Статуята на Свободата, издигнато на 18 юни 2011 г. на паркинга на хипермаркет в град Бара Веля. Появата му е по инициатива на собственика на търговската верига.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама