Слънчевата светлина ни кара да се влюбваме

19:00, 29 авг 21 / Любопитно 25 2574 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В ново проучване изследователи от университета в Тел Авив установиха, че излагането на ултравиолетова радиация от слънчева светлина засилва романтичната страст у хората.

В проучването както мъже, така и жени са били изложени на UVB (ултравиолетова радиация тип В) при контролирани условия и констатациите са недвусмислени: има повишени нива на романтична страст и при двата пола.

Изследването показва, че излагането на слънчева светлина влияе върху регулацията на ендокринната система, отговорна за отделянето на полови хормони при хората. Изследването е ръководено от докторанта Рома Парих и Ашар Сорек от лабораторията на проф. Кармит Леви в катедрата по човешка молекулярна генетика и биохимия в Медицинския факултет Саклер, пише БГНЕС.

„Хора и улици“: Три любовни истории от жълтите павета

В животинските модели нивата на женските хормони са се повишили значително, увеличавайки яйчниците и удължавайки сезона на разгонването; привличането между мъжки и женски се е увеличило и те са били по-склонни да встъпват в полов акт.

При 32-та човека в медицинските центрове в Тел Авив и Ассута и двата пола демонстрират нарастване на романтичната страст, но при мъжете се отбелязва и повишаване на нивата на агресия.

Тези резултати са регистрирани, когато били помолени да избягват слънчевата светлина в продължение на два дни, след което се изложат на нея за около 25 минути. Кръвните тестове показват, че излагането на слънчева светлина води до по-голямо освобождаване на хормони като тестостерон в сравнение с един ден преди излагането. Повишение на тестостерона при мъжете през летните месеци е установено и в данните от HMOs Clalit и Maccabi.

В бъдеще това може да доведе до лечение на нарушения на половите хормони, както и до по-нататъшно развитие в научното разбиране за това каква роля играе слънчевата светлина в психологическите и поведенческите процеси на човека.

"Като хора, ние нямаме козина и по този начин кожата ни е изложена директно на слънчевата светлина. Едва започваме да разбираме какво ни прави това излагане и ключовите роли, които може да играе в различни физиологични и поведенчески процеси", казва проф. Леви. "Това е върхът на айсберга." 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама