Снимка на Topnovini.bg от протестите сред най-добрите в Югоизточна Европа

10:30, 29 авг 21 25 2854 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Снимка на Topnovini.bg и фотографа Юлиан Тодоров от миналогодишните антиправителствени протести е сред най-добрите кадри в класацията на сръбската новинарска агенция „Бета“.

Класацията събира 50-те най-добри снимки от Югоизточна Европа. Право да участват имат професионални фоторепортери от региона, а условието е снимките да са заснети между 1 юни 2020 г. и 31 май 2021 г.

Отразяването на протестите се оказа едно от най-сложните неща за снимане, както от емоционална, така и от физическа гледна точка“, казва Юлиан и си спомня: „Особено трудно ми беше по време на кървавия втори септември“. „Всяка вечер преди да изляза на площада, където земята се тресеше под мощните викове на народа, си мислех за думите на великия Робърт Капа: „Ако снимката ти не е достатъчно добра, значи не си достатъчно близо““, казва още той.

Те не охраняват политиците, охраняват вас

Това не е първо участие за Юлиан Тодоров в класацията на агенцията. През 2019 г. той се класира втори в категория „Вот на публиката“.

Със серия снимки от същите събития Юлиан спечели трето място в тазгодишното издание на престижния конкурс за фотожурналистика, организиран от Фондация „БГ Прес Фото“. Той бе отличен в категорията „Млади автори“, а в челната тройка бяха негови колеги от Sportal.bg и „Ройтерс“.

За момента, в който вече не е безопасно

Topnovini.bg бе от малкото медии, които ежедневно бяха с протестиращите българи на жълтите павета. Хиляди излязоха на улицата, а ние отразихме случващото се с текстове и кадри, и направихме всички наши читатели съпричастни. Юлиан Тодоров беше винаги на точното място и запечата най-запомнящите се лица и моменти. На влезлия в класацията кадър виждаме сцена между униформени и протестиращи. Случайно или не именно такива сцени са водеща тема в последно време... 

Родната полиция ни пази?

Юлиан вече е част от екипа на Lap.bg. Едни от най-добрите му кадри за Topnovini.bg можете да видите тук. Благодарим му за съвместната работа и му желаем вдъхновение. И да бъде „достатъчно близо“ за все по-добри снимки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама