Третият мандат е червен: Лидерите с първи коментари

17:16, 26 авг 21 / Политика 25 3380 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Корнелия Нинова обяви, че ще покани на разговори „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, но не и ГЕРБ и ДПС. 

Според решение на Конституционния съд при третия опит мандатът се взима не от кандидат за премиер, а от парламентарна група. Тя няма срок, в който да излъчи такъв, за да може да има повече време за разговори. Когато кандидат-премиерът бъде посочен обаче, той има седмица да представи проектокабинет.

Третият мандат отива при БСП

Не закъсняха и реакциите на партиите. Ако съдим по тях, шансът за съставяне на кабинет с третия мандат изглежда нищожен.

„Има такъв народ“ гледа към нови избори

Мандатът отива при БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях. Нашата позиция е ясна“, обясни Филип Станев от „Има такъв народ”. Той уточни, че дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност от ИТН няма да правят кабинет с БСП.

От гледна точка на нашата позиция, вървим към избори. При положение, че няма да подкрепяме кабинет, да предлагаме наши хора, е наивно“, заяви депутатът.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще положи усилия

Ако има шанс за третия мандат, това е шансът на разума. Но в никакъв случай не е шанс за безпринципност и никой не трябва да очаква това от нас. Това каза Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Той обясни, че въпросът не е в цифрата на мандата, а в това как ще бъде изпълнен той.

Ние сме обявили едни принципи и ще продължим да ги спазваме. Това са програмните приоритети, за които се договорихме с хората на г-н Трифонов още при първия мандат. Ще настояваме на тези принципи и ще настояваме, разбира се, на нашите разделителни линии, които сме заявили още в началото - да няма участие на ГЕРБ и на ДПС“, коментира Бабикян.

Манолова vs. Нинова в надпревара за третия мандат

Той обясни, че не е разочарован, че третият мандат не е отишъл при неговата парламентарна група и обяви, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще положат добронамерени усилия при съставянето на кабинет.

От „Демократична България“ чакат предложение за кабинет

Колективните органи в коалиция „Демократична България“ ще решат дали да влизат в разговори с БСП за съставяне на правителство. „Когато има предложен състав на кабинет и премиер, тогава ще вземем решение“, обясни Христо Иванов.

Той обясни, че позицията им по отношение на червенията им линия е много ясна. „Аз продължавам да се питам, когато някой е взел решение именно така да се конструират нещата сега, без да има предварителни преговори между партиите, за които ние настоявахме, как са си представяли ходовете оттук нататък“, заяви лаконично Иванов, цитиран от БНТ.

Правителство от третия опит: Този филм вече сме го гледали

Според ГЕРБ Радев не иска редовно правителство

„Съвсем закономерно е Радев да връчи третия мандат на БСП, все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години почти Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Очевидно е и друго, че Радев не желае да има редовно правителство. Той изглежда само прави сметки за своите избори, своята кампания и това предполагам желае действието на служебен кабинет, без парламент. Иначе не мога да си обясня по друг начин, въпреки заявките на всички останали т.нар. протестни партии, че няма да подкрепят кабинет на БСП, мандатът да се връчва именно на тях“, коментира още Атанасова. Според нея, ако президентът е искал да се постигне консенсус и съгласие, то е можел да посочи друга парламентарна група за третия мандат, пише БГНЕС.

ДПС: Разговарящите са по-наясно

Доколкото разбирам, от БСП са заявили, че с нас няма да разговарят. И като няма да разговарят с нас, те - тези разговарящите, ще са много по-наясно с това, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят. Това беше единственият коментар на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама