Вместо зехтин: използвайте ленено и конопено масло

19:25, 26 авг 21 / Любопитно 25 3091 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В света са познати растителни масла, които не просто не отстъпват по качества на рекламирания зехтин, но са многократно по-добри от него и помагат за прочистване на кръвоносните съдове. Кардиологът и кандидат на медицинските науки Анна Кореневич разказа за това пред РИА Новости.

 „Каква е същността на здравословната диета за сърцето и кръвоносните съдове? Тя включва храни с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Има традиционни продукти, които съдържат огромно количество Омега-3. На първо място това е конопеното масло. То е доста вкусно и не толкова скъпо като зехтина. Например, лененото масло съдържа още повече полезни мастни киселини, но не на всички би допаднало на вкус, по-добре е да го използвате за печене. Това масло обаче съдържа 15 пъти повече Омега- 3 мастни киселини от зехтина“, обясни Кореневич.

Според нея, за да могат кръвоносните съдове да останат „чисти“ в продължение на много години, е необходимо хората да преразгледат хранителните си навици. „Когато кръвоносните съдове се запушат, проблемът ще трябва да се реши хирургично или като се пият много хапчета, които не са най-полезни за организма като цяло“, подчерта кардиологът.

 По-рано кардиолозите предупредиха, че дефицитът на Омега-3 мастни киселини в организма може да се сравни с тютюнопушенето, което отнема до четири години живот. В същото време дефицитът на Омега-3 съкращава живота с пет години.

Ниските нива на Омега-3 са свързани със сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, проблеми със зрението и други заболявания, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама