Големите кавички на седмицата (23 - 27 август)

13:00, 28 авг 21 / Големите кавички 25 1976 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (16 - 20 август)

„Все повече са положителните резултати, за мен това е много притеснително. Мерките не се спазват. Слагането на маски е пожелателно.Имаме шега, че българинът ще посрещне четвъртата ковид вълна с маска, която е купил за първата“. Това коментира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Две от парламентарните групи се държат като „Мили Ванили”. Помните ли я тази поп група от 90-те години? Едни екстравагантни момчета, които пеят и танцуват и след това се оказа всъщност, че те само танцуват, а пък отзад пеят други. „Да, България” и „излез - влез - Мая” („Изправи се БГ! Ние идваме!”) се държат като тях. Те танцуват, а отзад пее Прокопиев”Това коментира зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев във връзка с възможността за актуализация на бюджета.

Видял съм неща, които никой не е видял в тази зала. Правил съм огледи на тежки престъпления - убийства! Аз нямам проблем нито с егото, нито с психиката.“ Това заяви главниет прокурор Иван Гешев, който защити пред депутатите от правна комисия съществуването на Бюрото за защита на свидетелите, на което е поверена и неговата лична охрана.

Гешев: От ликвидирането на Бюрото би спечелила само мафията

Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели“, каза още той.

Гешев посочи, че свалянето на охраната му от Бюрото няма да го уплаши, защото сам си е избрал да е главен прокурор - никой не го е карал. И е тръгнал от най-ниското ниво.

„Има два проблема с политиците. От една страна излизат нови лица, необезпечени с минало, с опит. Хора, които нямат какво да губят – появяват се и изчезват за 15 секунди. Това е проблем. От друга страна имаме хора, които са претърпели своите провали, но ние сме го забравили. Нямаме памет за провали. И това отново е проблем… Хубаво е обществото да се самосезира, когато види лице, което се е провалило“. Това коментира писателят Георги Господинов във връзка с политическата криза у нас.

Ние много лекомислено обявяваме тази криза за политическа, а тя е по-скоро криза на смисъла – човешка и екзистенциална криза, криза на изгубения хоризонт. Това е по-тежката криза – политическото или вече е минало, или още не е дошло. Кант казва: Просвещението е да се измъкнеш от непълнолетието, което сами сме си причинили. Това ми се върти в главата, като гледам какво се случва последните месеци.

Дефицитът на бъдеще е едно от нещата, пред които сме изправени през последните години, но това е свързано с миналото. Когато имаш несбъднато минало, имаш несбъднато настояще и несбъднато бъдеще.Тези, които в началото на Прехода си мислеха „Каквото било, било – дайте сега да гледаме напред“, се оказаха част от провала. Трябва да имаме памет за миналото,смята още писателят.

Когато не си преживял едно десетилетие, то е обречено да се завръща. Не може да захлопнеш вратата пред минало, което не си изговорил. Затова се връщат 90-те. Там са заровени много надежди", коментира още Господинов.

Добрият политик е този, който вижда зад числата хора. През цялото лято говорим за комбинации, числа и коалиции. Струва ми се, че изборите за нас са повече държавна лотария, която гледаме и се опитваме да познаем кои с кои ще се съберат и каква сума ще се получи. Хубаво е зад това да виждаме истории...Ще минат и тези избори. Въпросът е като се събудим на другия ден какво правим. Сами по себе си нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен!", каза още писателят.

„В момента единственото, в което участвам, е служебният кабинет. Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и трябва да остане такъв. Докато не си свърша работата като финансов министър, няма да участвам в нищо“, заяви служебният финансов министър Асен Василев относно евентуална покана от БСП за участие в новия кабинет.

„За мен, това, което е необходимо за един кабинет, за да работи и да се чувствам полезен, е първо да има обща визия как ще се провежда и каква финансова и икономическа политика ще има. Трябва да има свобода при избора на екип. Не на последно място, не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам тази свобода на вземане на решения, която имам в момента и която президентът Румен Радев ми е предоставил“, изтъкна още той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама