1500 години в прегръдка: Откриха гроб на древни влюбени в Китай

19:05, 28 авг 21 / Любопитно 25 2489 Шрифт:
Ирина Иванова

Учени откриха при разкопки скелетите на двама влюбени, които са погребани прегърнати преди повече от 1500 години в северната част на Китай, пише „Сайънс алърт“. Възможно е жената, която е носела метален пръстен на безименния пръст на лявата си ръка, да е жертвала себе си, за да бъде погребана с нейния любим съпруг.

Това е първото по рода си двойно погребение на мъж и жена, откривано на територията на Китай. „Тези скелети са положени в любовна прегръдка и начинът на погребение може да свидетелства за промените в разбиранията за любовта по това време в Китай“, пише в проучването.

Гробът е разкрит за първи път през юни 2020 г. по време на разкопки на древно гробище. Археолозите разкопали около 600 гроба на Ксианбей – древна номадска група, която живеела в Северен Китай. Заради необичайната прегръдка на погребаните влюбени, археолозите решили да не разкопават напълно гроба им и да запазят позата на скелетите. В същото гробище били открити още два гроба на двойки, но в нито един от тях мъжът и жената не били прегърнати, а били положени един до друг.

Откриха гробове със скелети на 8000 години в древно селище в район „Слатина“

Според проучването мъжът е бил на възраст между 29 и 35 години, а жената – между 35 и 40. Погребението им е извършено изключително внимателно – тялото на мъжа било положено така, че едната му ръка се намира под тялото на жената, а другата е внимателно положена върху кръста ѝ. Жената е в позиция, при която лицето ѝ би се облягало на неговото рамо, с ръце около тялото му.

По време на първото хилядолетие, когато влюбената двойка е живяла, китайците започнали да изразяват и да преследват любовта по-свободно. По това време се появяват и първите любовни истории в китайската култура.

Проучването е публикувано в „Международен журнал по остеоархеология“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама