Учени откриха начин да спрат разпространението на COVID-19

18:35, 25 авг 21 25 5278 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от Южноуралския държавен университет (SUSU) проведоха хидродинамично изследване на разпространението на респираторни вируси в затворено пространство. Според тях новите данни ще помогнат за предотвратяване разпространението на COVID-19 и други вирусни инфекции в класните стаи и на работните места. Резултатите от изследването са публикувани в „Journal of Hazardous Materials“.

Респираторните вирусни инфекции се предават от човек на човек главно чрез въздушно-капков път по време на директен или индиректен контакт. Поради циркулацията на въздуха, поддържането на дистанция в затворени пространства не винаги предпазва от вируси. Затова правилното поставяне на прегради е един от най-ефективните начини за намаляване на разпространението на респираторни вируси в затворени пространства.

България е изпуснала срока зa европейската поръчка за лекарство срещу COVID-19

Университетски учен проведе проучване по метода на изчислителна хидродинамика (Computational Fluid Dynamics), за да анализира движението на капчиците във въздуха и да определи ефективното поставяне на прегради за защита на хората в една стая.

„Използваният метод на CFD включва комбинация от компютърни програми и кодове за симулиране на различни физични и химични процеси. Този метод се използва в почти всички области на науката, както и самия CFD - от свръхзвуковата авиация до биоенергията. Проведенето изследване имитира реална ситуация в затворени помещения с възможно най-голяма точност“, каза Афрасяб Хан, старши изследовател в катедра „Хидравлика и хидропневматични системи“ в Политехнически институт на SUSU.

Според учения, използвайки данните, получени по метода на изчислителната хидродинамика, компаниите ще могат да поддържат обичайния ритъм на работа и да избягват карантинните мерки по време на неблагоприятни епидемиологични ситуации. „Това изследване дава основание за подробно проучване на различни сценарии от теоретична и практическа гледна точка. Планираме сътрудничество на национално и международно ниво“, каза ученият.

В бъдеще, въз основа на хидродинамични изследвания, учените ще разработят стандартни инструкции, които ще позволят на офисите, гарите, летищата, морските пристанища и производствените предприятия да функционират както обикновено, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама