България е изпуснала срока зa европейската поръчка за лекарство срещу COVID-19

08:51, 30 юли 21 25 3750 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България не е сред 16-те европейски държави, които участват в обща поръчка за медикамент за лечение на COVID-19. Това потвърди здравното министерство в отговор на въпрос на „Дневник“.

Европейската комисия съобщи в сряда, че е подписала обща обществена поръчка за препарата сотровимаб (sotrovimab (VIR-7831) на „Глаксо Смит Клайн“ (GlaxoSmithKline) и „ВИР байотекнолоджи“ (VIR biotechnology), който вече се използва в САЩ за лечение на пациенти с висок риск от тежко протичане и смърт.

ЕК сключи договор за доставка на лекарство за COVID-19

Според информацията, предоставена от здравното министерство, правителството на Бойко Борисов е гласувало за включване в общата поръчка за медикамента, но пет дни след изтичането на крайния срок, даден от Европейската комисия.

Въпреки, че здравното министерство е препоръчало медикаментът на „Глаксо“ да се поръча още на 24 февруари 2021 г., Министерският съвет е разрешил това едва на 17 март. Срокът за участие в общата поръчка, организирана от Еврокомисията, е бил до 12 март, съобщават от здравното ведомство.

От там добавят, че сега властите ще се опитат да сключат двустранен договор с „Глаксо Смит Клайн“, за осигуряване на терапията с моноклонални антитела за пациентите, които се нуждаят от нея в България.

„Невключването на Република България в рамковото споразумение на ЕК не лишава страната ни от възможността да сключим двустранен договор с GlaxoSmithKline за осигуряване на моноклонални антитела“, информират от здравното ведомство.

Антителният коктейл на Глаксо и ВИР е вторият медикамент от този тип, за който ЕС резервира количества. Той още не е одобрен за употреба в ЕС и очаква резрешение от европейския лекарствен регулатор. Доставките ще започнат след получаването на пазарен лиценз, което се очаква да стане до октомври.

През април Комисията резервира 55 хил. дози от друго потенциално лечение на COVID-19 въз основа на коктейл от моноклонални антитела на Регенерон (Regeneron) и Хофман - "Ла Рош" (Hoffmann-La Roche Ltd). В поръчката участат 37 държави, сред тях и всички европейски. Европейската комисия преговаря с още три компании, разработващи антителни коктейли срещу COVID-19.

След успеха на договорите за осигуряване на ваксини, Европейската комисия реши да продължи да организира общи обществени поръчки за резервиране на медикаменти и консумативи, тъй като е в позиция да договори по-благоприятни условия от отделните държави заради по-големия обем на поръчките и високия си кредитен рейтинг.

България се включи в европейските поръчки за доставки на ваксини, на единственото досега одобрено в ЕС лекарство срещу COVID-19 - ремдесивир, за игли и спринцовки за ваксиниране, за тестове, за консумативи като маски, ръкавици и облекла.

В началото на пандемията, през март 2020 г., отново заради закъснение, България не успя да се включи в първата обща европейска поръчка за защитни маски. Преди това тя отказа да участва и в резервирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" и сега използваните количества бяха събрани в последствие от недопоръчаните от останалите държави дози. Швеция организира пренасочването им към София по поръчение на Еврокомисията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама