6 съвета за избор на правилните камери за видеонаблюдение

13:30, 24 авг 21 / Любопитно 25 4118 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Изборът на правилните камери за видеонаблюдение за правилното място е трудно решение, пред което са изправени купувачите, тъй като пазарът е много „отворен“ и предлаганите устройства и възможности са безкрайни.

Но тъй като технологиите се развиват и напредъкът на софтуера се променя, камерите за видеонаблюдение могат да бъдат адаптирани, за да разгърнат пълния си потенциал. Така че правилният избор на видеонаблюдение може да бъде персонализиран и напълно да отговори на нуждите на пространството за наблюдение.

Събрали сме най-популярните въпроси, които често засягат клиентите, за ваше удобство преди да изберете и закупите камери за видеонаблюдение.

1. Трябва ли камерите за видеонаблюдение да бъдат дискретни или напротив?

Местоположението и обектът, който ще се наблюдава, ще определят дали са необходими дискретни камери или такива, които ясно се виждат с просто око.

Камерите, които са по-големи и по-видими, веднага се забелязват, напомняйки на хората, че са наблюдавани и намаляват вероятността от кражба. Куполните камери са по-малки и следователно са по-подходящи, ако искате да наблюдавате дискретно някое пространство. Има и много компактни модели мини камери, толкова малки, че се побират в дланта ви. 

Във всички случаи се изисква да поставите стикер, който напомня на присъстващите, че пространството се наблюдава.

2. Ще се използват ли камерите на закрито или на открито?

Докато повечето съвременни камери могат да се използват както на закрито, така и на открито, важно е да се вземат предвид начина на монтаж и корпусът. За използване в изключително студени температури, изборът на камера с издръжлив дизайн и вграден нагревател означава, че тя ще може да работи независимо от температурата.

Важно е също така да се избере мощно решение за видеонаблюдение, което да работи надеждно при трудни метеорологични условия, дори при удари или вибрации

В промишлени среди като фабрики например може да се наложи камерите да бъдат защитени от дървени стърготини. В кухните на ресторантите камерата може да се наложи да бъде защитена от мазнини, докато в барове и клубове фактори като дим могат да повлияят на ефективността на видеонаблюдението.

Затова е много важно да вземем предвид всички условия за пространството, което ще покрием.

3. Колко площ искате да покриете?

Зоната, която искате да покриете със система за видеонаблюдение, ще определи пригодността на камерите, които ще използвате, и типа мрежа, от която се нуждаете. Полезно е да създадете карта на района, за да оцените количеството и видовете камери, от които се нуждаете.

Това означава, че системите за видеонаблюдение могат да бъдат създадени с по-малко камери, като така се поддържат ниски разходи.

Необходими са и различни видове мрежи в зависимост от размера на областта, която искате да наблюдавате. В зависимост от големината и броя на камерите може да се изисква LAN или WAN мрежа.

4. От каква яснота и детайлност на изображението имате нужда?

Размерът на областта, която искате да наблюдавате, ще определи необходимата ви резолюция. Например, големите търговски обекти изискват камери с висока разделителна способност, за да се гарантира, че качеството на изображението не се изкривява при увеличение.

Като алтернатива, по-малките зони като офисите обикновено изискват камери с по-ниска разделителна способност. 

5. Каквo e осветлението?

Трябва да вземете предвид къде ще бъде светлината. Например, ще има ли отражение от пода? Има ли силна подсветка, която създава блясък? 

За щастие, има огромно разнообразие от технологии, които ще ви осигурят изображения с висока разделителна способност дори при условия на слаба светлина. Технологията за филтриране на светлина с IR филтри може да увеличи или намали количеството светлина, достигащо до сензора, създавайки по-ясни изображения през деня и нощта.

6. Важен ли е звукът?

Интегрирането на аудио в система за видеонаблюдение позволява да чуете и да разговаряте в реално време с хората в даден обект. По отношение на наблюдението, той може да се използва и като независим метод за защита, който задейства алармите, когато звукът надвиши определена граница.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама