Поглед назад: 8 години без човека на надеждата Валери Петров

08:00, 27 авг 22 / Поглед назад 25 3946 Шрифт:
Ирина Иванова

Днес се навършват 8 години от смъртта на големия български творец Валери Петров. Той си отива от този свят след инсулт и няколко дни прекарани в кома. 

„Аз съм човек на надеждата“, казваше самият той за себе си и съветваше да не губим духовността си. „Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата“. Днес обръщаме поглед назад, за да си спомним за интелектуалеца, който е любим автор на поколения българи. 

Валери Петров е роден в семейството на д-р Нисим Меворах, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, и Мария Петрова, която е преподавателка по френски.

Малко известен е фактът, че след като завършва Италианския лицей в София, той учи и хуманитарна медицина в Софийския университет. Упражнявал е съвестно лекарската професия, макар и за кратко. През 1944 г. обаче Петров взима съдбоносното решение да следва сърцето си и поеме по пътя на творчеството. Първоначално започва работа в „Радио София“, а после участва във втората фаза на Отечествената война като военен писател във в. „Фронтовак“. След войната е един от основателите и зам.-гл. редактор на в. „Стършел“ (1945-1962 г.).

Служил е и като лекар във военна болница и в Рилския манастир. След това отново се обръща към творческата дейност- от 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Интересен факт е и че е бил народен представител в VII Велико народно събрание. По-късно през 2011 г. той казва в едно свое интервю: „Жаждата за печалби не само първа използва новите постижения на науката, но преди това ги и поражда, защото са ѝ станали необходими… Тя изобщо иззема осъществяването на тези човешки мечти, отклонява го – парадокс! – от високите му цели и го насочва срещу човечеството“. 

Снимка: БГНЕС

Неговият творчески път започва едва на 15-годишна въраст, когато издава първата си поема в сп. „Ученически подем“. А първата му книга „Птици към север“ излиза под псевдонима Асен Раковски.

Яркото му излизане на литературната сцена обаче е публикацията на цикъла стихотворения „Нощи в планината“ в списание „Изкуство и критика“. По-късно пише поемите „Палечко“, „На път“, „Ювенес дум сумус“, „Край синьото море“, „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“. 

Освен голям български поет, той е и блестящ театрален и кино драматург. Известен е и със своите ненадминати преводи на Шекспир, Гьоте, Джани Родари, Ръдиард Киплинг и Сергей Михалков.

Любовта на „лекаря на думите“ към малки и големи проправя много и различни хоризонти, в които нашите чувства и болки да добият форма – от детското дървено конче до трагичната фигура на Крал Лир. Валери Петров е автор на много поетични книги и пиеси за деца и възрастни, сборници с пътеписи, сценарист на едни от най- известните наши игрални и анимационни филми.

Той получава и изключителната чест да бъде номиниран за Нобелова награда, както и да бъде включен в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“.

Гениалният български автор на десетки стихове, пиеси, сценарии умира на 27 август 2014 г.

Стихове на Валери Петров вдъхват кураж на медиците

По повод годишнината от неговата смърт, избрахме да го почетем с едно от най-любимите ситхотворения на поколения българи „За щастието“:

За щастието

И както тече си на човека живота

между три неприятности и два анекдота,

изведнъж като някаква тържествуваща нота,

като гръм от небето,

като експлозив,

от който светът

става свеж и красив –

Щастие! Щастие!

 

И нов, непознат,

сякаш целият град

в това чудо невиждано взима участие,

и си казваш: – До днес

как живял си ти без

щастие, щастие!

 

Но както със щастие е изпълнен човека,

той привиква със него, тъй че лека-полека

това, новото, също става стара пътека

и само нарядко

за секунда едва

поразява те споменът:

– Какво беше това

„Щастие! Щастие!“?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама