„Политкаст" еп. 6: Как се стига до големите научни открития?

10:00, 24 авг 21 / Политкаст 25 4792 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Днес ще ви разкажа за една от най-цитираните книги в академичните среди, която буквално е променила из основи начина на мислене за науката и изследването на нейната история. Става дума за „Структурата на научните революции“.

Автор е американския философ Томас Кун, а както заглавието подсказва, книгата изследва историята на науката и повратните моменти в нейното развитие. Авторът описва как всяка една научна революция е обвързана с определени фази в матрицата на мислене на учените и изследователите. Така само в рамките на 200 страници е побрана хилядолетната история на научното развитие.

Накратко, авторът определя три фази: в първата, наречена „нормативна наука“, отделните научни общности изследват дадени казуси и предлагат решения на проблеми на базата на „научни парадигми“ – това са общоприетите теоретични основи, които основополагат начина на мислене. Когато се наложи, изследователите са склонни леко да изменят или да напаснат подхода си, за да дадат отговор на нашумели новоизлезли твърдения и въпроси.

И така фазата на „нормативната наука“ продължава до момента, в който не се появят твърде много нерешени казуси, на които дадена научна парадигма просто не предлага отговори. От своя страна това кара някои научни общности да бъдат скептични към популярните методи и теории. Така се стигаме и до втората фаза – криза в научните среди. Кризата обаче служи да провокира иновативността, търсенето на нови и дори на пръв поглед нелогични решения, както и нуждата изградените презумпции да бъдат повторно тествани.

За третата фаза, както и цялото представяне на книгата, чуйте във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама