Нинова надцака Манолова: отказа да се „пазари“ за третия мандат

15:16, 23 авг 21 / Политика 25 4143 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

БСП отхвърля идеята на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ партиите в парламентабез ГЕРБ и ДПС, да се разберат коя да получи третия мандат за съставяне на правителство.

През уикенда Мая Манолова предложи три стъпки за сформиране на кабинет. Първата от тях е партиите помежду си да се разберат кой ще е мандатоносителят. Втората - да се изработят приоритетите на бъдещо управление. Третата - определяне на персонален състав на правителството без участието на партийни фигури.

Днес Корнелия Нинова отклони поканата с обяснението, че няма да нарушава закона. „Ние няма как да погазим основния закон и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение. То е единствено в правомощията на президента Румен Радев”, обяви лидерът на социалистите.

Митева: По-добре е третият мандат да отиде в „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Нинова подчерта, че за петгодишния мандат на президента от БСП нито веднъж не са си позволили да дават на държавния глава „решения по въпроси, които са в неговите правомощия“.

А ако третият мандат отиде в БСП, едва тогава левицата ще започне разговори с другите партии. „Първата задача ще е в седемдневен срок да се излъчи кандидат за премиер. Втората е да подготвим приоритетите на това управление, а третата да разговаряме по персоналния състав”, поясни Нинова. 

Вместо за мандата, да се разберем за актуализацията на бюджета

„Вместо да се пазарим при кого да отиде третият мандат, да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета, призова лидерът на БСП.

Според нея докато изчакват президента да реши на кого да връчи последния мандат, партиите в парламента без ГЕРБ и ДПС могат да се разберат за актуализацията на бюджета – тема, която не търпи отлагане.

Мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че ще можем да постигнем мнозинство за правителство. Ако до петък не успеем да имаме такова мнозинство, ще продължим разговорите“, смята Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама