Как да понижим холестерола без лекарства

16:00, 22 авг 21 / Любопитно 25 4341 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Диетологът Дюрдане Кескинер в интервю за вестник „Sözcü“ разказа как да намалим холестерола в организма без лекарства, пише РИА Новости. Има два вида холестерол - „добър“ (HDL) и „лош“ (LDL), които трябва да бъдат балансирани в организма.

За да се намали нивото на „лошия“ (LDL), и да се повиши нивото на „добрия“ (HDL), специалистът препоръчва редовни занимания със спорт и борба с наднорменото тегло. Освен това трябва да се придържате към определени правила за хранене.

Полезно или вредно е червеното месо?

Необходимо е да се намали консумацията на мазнини и да се даде предпочитание на ненаситените мазнини пред наситените. Също така трябва да избягвате твърди мазнини като маргарин и свинска мас.

Освен това Кескинер съветва да не се ядат тлъсто месо и колбаси, да се въздържате от пържено и т.н. „фаст фууд“, а когато се използва мляко и млечни продукти, да се даде предпочитание на нискомаслени продукти, пише БГНЕС.

Също така трябва да пиете повече вода през целия ден и да консумирате повече фибри, обясни специалистът.

Кафето се оказва с повече ползи, отколкото вреди

Кескинер подчертава, че е възможно да се намали нивото на лошия холестерол без лекарства, като се използват естествени продукти и растения. Тя препоръчва редовно да ядете следните храни: овесени трици, пълнозърнест хляб, бобови растения (фибри); орехи, лешници, бадеми, риба, ленено семе (омега-3); ябълки (кварцин и пектин); чесън (алицин); лук (кварцин); грейпфрут, ябълки, круши (пектин); зехтин (мононенаситени мастни киселини); зелен и черен чай (катехини).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама