Радев от Шипка: Няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата

12:41, 21 авг 21 / Политика 25 4102 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на 144 години от Шипченската епопея. Той прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.

„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си“, заяви в речта си от върха президентът.

Поглед назад: 144 години от Шипченската епопея

Пета поредна година съм тук, заедно с вас, на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на трети март. Има лица, които разпознавам, и ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред. Благодаря ви от сърце", каза още той.

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските войни, които заедно отстояха прохода. Онази врата, през която влезе българската свобода, но и Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното ни и национално бъдеще. Няма грам съмнение, че всички ние заедно с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България. Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата. Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ“, посочи президентът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама