Сезираха Кьовеши за полицейското насилие

16:52, 20 авг 21 / Политика 25 4305 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентарната комисия, която се занимава с полицейското насилие над протестиращи и подслушванията, сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Комисията подава сигнал за бездействието на прокуратурата по записите с насилие над протестиращи граждани от униформени. Освен Кьовеши, са сезирани и комисията LIBE, Върховният комисар за правата на човека, генералният секретар на Съвета на Европа, заместник-председателят на ЕК за „Ценности и прозрачност“, комисаря по правосъдието и генералния директор на ГП „Правосъдие и потребители“.

Родната полиция ни пази?

Във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България, подминала безпрецедентно полицейско насилие. Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, „поради липса на престъпление“, пише в мотивите.

Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, категоричен е Николай Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при побоя.

Именно той показа записите в специалната парламентарна комисия. Бруталните кадри от полицейското насилие над протестиращи предизвикаха вълна от възмущение. Президентът Румен Радев разкритикува бездействието на прокуратурата и го определи като необяснимо. Вътрешният министър Бойко Рашков пък е на мнение, че МВР е саботирало проверките за полицейското насилие на всяка крачка. Тогавашният министър Младен Маринов и наследника му Христо Терзийски отрекоха да са крили доказателства за престъпление. И двамата в момента са депутати, като оставките им не последваха, въпреки настояванията на политически сили. Главният прокурор Иван Гешев, който изненадващо се появи в правна комисия, изрази възмущение от записите. Каза обаче, че не може да коментира по същество, защото всеки е невинен до доказване на противното. Обвинител №1 заяви, че се е запознал с клиповете с полицейско насилие едва миналия петък.


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама