АПИ възложила поръчки за над 1,5 млрд. лв. при бюджет от 382 млн. лв.

16:51, 17 авг 21 / Политика 25 4086 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През 2021 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е разполагала с 382 млн. лева, които са гласувани миналата година като част от бюджета за текущи ремонти и поддръжка. След като сумата е гласувана обаче, предишното ръководство е възложило поръчки в размер на 1,5 млрд. лева, каквито средства в момента няма. Това обяви регионалният министър Виолета Комитова по време на брифинг в МРРБ.

Години наред утвърдените средства за ремонт и поддръжка на пътища, съгласно ЗДБРБ в бюджета на АПИ, са били надхвърляни многократно. Фирмите са работили авансово, а плащанията са осъществявани от излишъците в бюджета чрез министерски постановления в края на годината.

АПИ с нов временен шеф

Ние заварихме тези договори подготвени и възложени от предишното ръководство. Срещнахме се с фирмите, които попитахме защо са работили без тези договори да бъдат обезпечени, като те обясниха, че работят така и в края на годината получават парите си с министерски постановления", обясни Комитова.

Министърът обясни, че поради факта, че става въпрос за действия на предишното ръководство, Комитова и нейният екип не могат да направят нищо, освен да информират обществеността в светлината на непрекъснатите дискусии за необходима актуализация на бюджета през последните дни.

Пътни строители блокираха шосета заради неполучени заплати

По време на брифинга бяха представени и данни за последните 4 години, касаещи разликите между утвърдените средства по бюджета и изплатените впоследствие средства. Най-голяма е разликата през 2018 г., където предвидените средства в бюджета са били 328 млн. лева, а изплатените по поръчки в края на годината са повече от два милиона, пише bTV.

От ведомството заявиха, че актуализацията на бюджета няма да реши проблема, а създадената практика за разплащане чрез излишъци е порочна и създава предпоставки за корупционни практики. Ще се наложи фирмите да продължат да работят авансово, разчитайки на пари от евентуални излишъци в края на годината. Такъв ангажимент обаче служебният кабинет не може да поеме.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама