Пътни строители блокираха шосета заради неполучени заплати

13:10, 13 авг 21 / Политика 25 3781 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Работници от шуменската фирма „Автомагистрали-Черно море“ блокираха бул. „Дондуков“ в София. Те протестираха пред сградата на Министерски съвет заради неизплатени заплати.

Техни колеги блокираха в 10.30 ч. и пътен възел „Белокопитово“ на магистрала „Хемус“, заради което ОД на МВР на Шумен създаде временна организация на движение в районна и обходни маршрути. Пътните строители затвориха за кратко и пътя Русе-Разград. Те блокираха за половин час кръстовището към село Червена вода на изхода на Русе.

В четвъртък синдикалната организация на „Автомагистрали-Черно море“ обяви, че от април досега дружеството не е получило от АПИ над 36 милиона лева за извършени ремонтни дейности на автомагистрала „Тракия“. Няма пари за закупуване на материали и покриване на текущите разходи на фирмата. За последния месец заплати не са получили близо 800 служители.

Край на сагата: „Автомагистрали“ вече с ново ръководство

„Протестът е изцяло синдикален. Ще направим всичко необходимо, дори ако трябва ще предприемем крайни мерки. Ние сме изпълнили нашата част от задълженията си и затова си искаме парите”, каза Асен Тодоров от „Автомагистрали-Черно море“ АД.

От синдикалната организация в строителната фирма, посочиха, че са проведени две срещи с екипа на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, писали са множество писма и декларации до нея и служебния премиер. Те твърдят, че именно тя е обявила, че на коректните фирми ще им бъде платено, но това още не било направено, пише „Сега“.

Малко след поемането на поста служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че е заварила неразплатени строително-монтажни работи за 600 млн. лв., без да са осигурени парите за това. 

Снимка: БГНЕС

МРРБ ще пита прокуратурата има ли право да плати на протестиращите строители

Малко по-късно служебният министър Виолета Комитова обяви, че ще пита прокуратурата дали има право да се разплати на протестиращите служители. 

Тя очерта два проблема при възникналия казус - свръхдоговарянето на проекти от държавното дружество „Автомагистрали“ без осигурено финансиране от една страна, и съмненията, че договорите с подизпълнителите са сключени в противоречие с няколко закона.

СБЛЪСЪК: В колапс ли е строителният бранш?

Комитова прогнозира, че в същата ситуация ще изпаднат и много други фирми, защото финансовата „дупка“, създадена от предишната власт по тази схема, е 1.5 млрд. лв. По думите ѝ за да бъдат осигурени пари, е нужно Народното събрание да приеме актуализация на бюджета.

Служебният министър поясни, че „Автомагистрали Черно море“ е била ангажирана с ремонта на част от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора и си е свършила работата добре, макар и със закъснение, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама