МВР саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

14:13, 17 авг 21 / Политика 25 4151 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Полицейските служители, заподозрени, че са пребили протестиращи младежи миналото лято, са били проверявани от свои колеги от същата дирекция. Не е ясно дали при дисциплинарните производства са били използвани записите, излъчени миналата седмица. Вместо това експертите от същата дирекция са преглеждали други записи и са дали заключение, че образите се неясни и не може да се посочи кои служители бият. Това заяви на изслушване в парламента вътрешният министър Бойко Рашков.

Извънредното заседание бе свикано от председателя на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“. Преди ден тя обяви, че е поканила и битите младежи да присъстват, „за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебатът и да видят как народните представители изпълняват своите задължения“.

Милиционерска гавра

Прокуратурата също е мълчала цяла година“, заяви Рашков. Той припомни изказване на главния прокурор Иван Гешев, който миналото лято е заявил, че държавното обвинение подкрепя действията на МВР срещу „платените агитки на Черепа“. Според Рашков и към момента в МВР няма данни по случая с полицейското насилие да е образувано наказателно разследване.

Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира, трябва да приемем, че не е знаела за случая“, заяви Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски също е знаел за наличието на записите“, каза Рашков. Материали по проверката за полицейското насилие са минали през дирекция „Вътрешна сигурност“, която е пряко подчинена на министъра. „След това са изпратени в Софийската районна прокуратура. Там преписката е прекратена. Прокурорът, който я прекратил, е вече делегиран прокурор към европейската прокуратура“, заяви Рашков и каза, че се надява издигането ѝ да няма връзка с това дело.

Родната полиция ни пази?

Вътрешният министър въведе и нов термин – „задколоние“. По думите му полицейските служители са разчитали, че камерата на Министерския съвет не работи, а ако все пак работи, няма да има кой да подаде информацията, пише „Медияпул“.

Служители на външни фирми в униформи участвали в протестите?

МВР разполага с информация, че служители на външни фирми, облечени с униформи, подобни на полицейските, са участвали в протестите миналото лято. За това обаче няма доказателства, а проверката тепърва започва“, съобщи още Рашков.

„Дали са от „Делта гард“, или от „Ипон“ не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена от мен с вчерашна дата“, каза Рашков. По думите му все още не може да се даде отговор на въпроса плащала ли е българската държава на такива фирми и на какво правно основание са били използвани външни фирми за охрана на протестите.

Вчера управителят на „Делта гард“ Антон Великов поиска от председателя на комисията, разследваща полицейското насилие на протестите Николай Хаджигенов, информация дали има данни хора от компанията да са били преоблечени като полицаи на протестите миналото лято и да са упражнили насилие. Поводът са медийни публикации, пише „Дневник“.

Младен Маринов се извини

Снимка: БГНЕС

В кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Младен Маринов се извини за упражненото насилие от страна на полицаи върху демонстранти по време на антиправителствения протест на 10 юли. Маринов бе категоричен, че още същата вечер е назначил проверка, която се е базирала на клипове, заснети вероятно от протестиращи.

Той обаче не отговори на въпроса дали е виждал конкретните кадри, разпространени по време на заседанието на парламентарната комисия, ръководена от адвокат Николай Хаджигенов.

"Първо искам да се извиня и да кажа, че се извинявам за тази случка, която ни стана достояние - за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Пак повтарям, тези записи, и днес стана ясно от изказванията на вътрешния министър Рашков, не са укривани", категоричен е той.

Христо Терзийски, който оглави МВР след оставката на Маринов, допълни, че е много доволен, че атаката пада върху тях двамата, защото вече са политически лица, а не представители на вътрешното министерство, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама