Радев за скандалните записи: Необяснимо е бездействието на прокуратурата

19:54, 16 авг 21 / Политика 25 4229 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Трябва да се извърши внимателна оценка на всички факти и отговорности. Да се установи цялата верига на отговорност – от извършителите до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието, или такива прикрили насилието. Това заяви президентът Румен Радев в първия си коментар по повод скандалните записи с полицейско насилие зад колоните на Министерски съвет от 10 юли миналата година. „Трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни охранителни структури в охраната на протеста и в разправата над протестиращи и по чие разпореждане“, призова той.

Родната полиция ни пази?

Необяснимо е бездействието на прокуратурата по този казус“, заяви Румен Радев. Той приветства решението на Ива Митева да свика извънредно заседание на Народното събрание, както и проверката на записите в МВР, разпоредена от министър Бойко Рашков.

В този акт трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на българските граждани“, каза още държавният глава.

Припомняме, че записите от камера на сградата на Министерски съвет бяха показани от адв. Николай Хаджигенов в специалната парламентарна комисия, която се занимава с казуса. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение, защото на тях се вижда брутална агресия на униформени спрямо протестиращи. Полицаите ги влачат, удрят с палки, ритат. Сред задържаните има и момиче, с което се държат изключително подигравателно, като я снимат разголена. Тогавашният вътрешен министър Младен Маринов и наследника му на поста Христо Терзийски отрекоха да се скрили престъпление и призоваха случаят да не се използва за разчистване на политически сметки. От прокуратурата пък обявиха, че четирима полицаи са с повдигнати обвинения за насилие над протестиращи. Съобщиха го обаче едва след като записите станаха обществено достояние. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама