Кадрите от полицейското насилие стигат и до ЕП

17:10, 14 авг 21 / Политика 25 3999 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов ще сезира Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента заради новите кадри на полицейско насилие. В социалната мрежа той коментира: „Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет“.

Родната полиция ни пази?

Бруталните кадри, които станаха обществено достояние вчера, разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация. Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма. Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно”, заяви той.

Страхливецът Борисов и неговата маша Гешев

„Там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода. Беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи за това, че могат да имат достойно гражданство – европейски и българско“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

„Един от основните виновници – Бойко Борисов, се криеше тук. Днес той продължава да бъде лидер на партия ГЕРБ, да дере ризи за ЕНП и да ме пита за демокрацията. Борисов, това е твоята демокрация! Гледай този клип, гледай го постоянно и ако ти е останала някаква съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си“, добави Иванов, като призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставката, тъй като цяла година прокуратурата си е затваряла очите за беззаконията на полицията по време на протестите.

Изроди срещу децата, които си искат държавата

Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от патриоти” не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой. Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерски съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един", написа във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени. Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани", коментира той.

 

 

Говоренето не стига

Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама