Да покориш Ком-Емине с портрет на Левски на гърба си

14:40, 13 авг 21 25 4026 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Свикнали сме да виждаме портрета на Апостола на свободата Васил Левски окачен по стените на най-уважаваните институции у нас - в училища, в библиотеки, в президентството, в парламента, в някои министерства и театри. 32-годишният Боян Ченешев, по-известен като рапъра Боби Кинта, обаче реши да разчупи общоприетите разбирания, като измина прехода Ком-Емине, носейки на гърба си пъстър портрет на Васил Левски. 

„Исках да му покажа някои от местата, където са загинали много от неговите братя, които той е разпалил в името на свободата“, каза той пред Topnovini.bg. 

650-километровото приключение по билото на Стара планина той изминава за 22 дни. Ченешев сподели, че не ходи често в планината, но се е устремил към непознатото, за да може да открие себе си. Именно затова е взел като стимул и мотивация и портрета на Васил Левски, с който е изминал целия преход. Имах нужда да избягам от забързаното ежедневие и да направя нещо различно с живота си. Бях попаднал в застой и не знаех кой искам да бъда, какво да правя и нищо не грабваше интереса ми. Стигнах до това, че трябваше да направя нещо, което да ме съживи и да открия отново себе си“, обясни той. 

Рапърът разказва, че за него, както и за повечето българи, Левски е символ на свободата и затова вярва, че той може да му помогне да я открие вътре в себе си. По думите му е успял да измине целия гръбнак на Балкана и не се е отказал, именно благодарение на куража, който му е вдъхвал портретът. 

„Отдадох чест на този велик Българин и му показах планината. Там, където тя е била негов дом и убежище. Горд съм, че успях да сбъдна своята мечта и да премина по стъпките на Апостола“, заключи младият приключенец. 

Сега портретът стои окачен на стената в дома му, за да му напомня, че е изпълнил мечтата си и е извървял пътя към себе си. За да не губи отново вътрешната си свобода.

Легендарният пешеходен маршрут Ком – Емине представлява пресичане на цяла България по билото на Стара планина, от границата със Сърбия (връх Ком) до Черно море (нос Емине). Дължината на прехода е около 650 км и преминава изцяло по основното Балканско било. Изкачват се повече от 30 върха над 2000 метра надморска височина, като най-високата точка е връх Ботев с неговите 2 376 метра надморска височина. Маршрутът е част от международния пешеходен път Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама