Тънкости при избора на гардероби за малка спалня

12:50, 12 авг 21 / Любопитно 25 3956 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

При подредбата и разположението на мебелите в една спалня, важна роля заема гардеробът. Но имайте предвид, че леглото се явява на челна позиция, след като бъде избрано, следва позиционирането на гардероба. Едва след това и останалата част от обзавеждането. Знаейки колко значителна функция има гардеробът, трябва да бъде избран внимателно, а с още по-повишено внимание да бъде съобразено и свободното място.

Може би, всички тайно си мечтаят да имат просторна и широка гардеробна, като тези по филмите, но уви, понякога просто трябва да се съобразим със свободното пространство. Което в повечето случаи не стига, и винаги ни се струва недостатъчно.

Напоследък, особено при новите строителства, се наблюдават все по-малки по квадратура апартаменти. Което от своя страна създава неудобство на собствениците по време на обзавеждането. Често поради тази причина, изборът на гардероб се определя като нелека задача. Но това, че е трудна, не означава невъзможна. Всичко се свежда до правилно разпределената подредба, която да бъде достатъчно функционална, но и да има естетически вид.

Уместни варианти за малка спалня

Едната възможност е гардероби с плъзгащи врати , втората е внедрени рафтове, а като трета възможност се явяват стандартните гардероби.

Гардеробите, чийто модел е с плъзгащи врати, са най-добрият вариант, тъй като освен, че ще събират всичко необходимо, те спестяват и така дефицитното място. Това ги прави едни от най-предпочитаните и купувани модели.

За да спестите още повече място, можете да се спрете на ъглов гардероб, в зависимост от това дали самата стая позволява позиционирането му на това място. Друга подробност, която трябва да съобразите са чекмеджетата. Ако се стремите да оставите повече свободно място, то изберете гардероб, който няма чекмеджета, отварящи се навън. В противен случай трябва допълнително да осигурите пространство, за да могат да се отварят свободно.

На пазара има достатъчно разнообразни модели гардероби, които имат вътрешни рафтове или скрити шкафове. Изберете онази комбинация, която ще бъде максимално функционална за вас.

Що се касае до цветовата гама, старайте се да подбирате по-светли нюанси, тъй като оптически разширяват стаята. Ако все пак сте любители на тъмните гами, то поне внесете малко контраст с другите мебели, за да се постигне по-свежа и раздвижена атмосфера.

Вградените рафтове са друга алтернатива при спални, непозволяващи по-обширни мебели. Те също спестяват повече място и са много практични. Особено подходящи са за женски дрехи, обувки и аксесоари, тъй като улесняват процеса на избор и са видими всички възможни тоалети. Вероятно ще се запитате дали е правилно да се вижда всичко на показ при влизане в стаята. Или че по този начин спалнята ще придобие по-разхвърлян вид. Имате право да се запитате тези въпроси, но имайте предвид, че спалнята е лична стая. Тя няма общо с всекидневната, хола или трапезарията, където най-често каните вашите гости. Относно другото евентуално притеснение, всичко зависи от вас и навиците ви. Ако всичко е подредено и поставено на мястото му, особено ако е сортирано по цветове, то със сигурност ще избягате от оптическия хаос.

Ако все пак държите на класическите гардероби, тези на които вратите се отварят навън, то най-добре да бъдат изработени по поръчка. Обикалянето и търсенето на гардероб, който да е с точен размер, да е функционален и да е наличен в желания цвят, не е мисия невъзможна. Но все пак, за да си спестите времето и главоболията, опишете всеки детайл при поръчката, за да бъде всичко съобразено. Като задължително премерете пространството, което ще е необходимо за отваряне на вратите. То е от най-голямо значение. В случай, че моделът го позволява, можете да се спрете на механизъм, отварящ се нагоре, за другата част на гардероба, т.нар. надстройки.


Снимки: Pexels

Като компромисен вариант можете да заложите на скрин за дрехи, като допълнително ползвате и чекмеджетата в самата спалня. Действително е по-неудобно за съхранение на дрехи, но отново ще спестите достатъчно пространство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама