Ще има ли нови ограничителни мерки в София?

13:50, 10 авг 21 / София 25 5273 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София заради ръста на новозаразени с COVID-19. Това обяви сутринта шефът на СРЗИ Данчо Пенчев в ефира на bTV.

По думите му от утре фитнеси, заведения и театри ще работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6.00 до 23.00 часа. Той посочи, че се очаква заповедта за това да бъде издадена от министъра на здравеопазването днес и да влезе в сила от утре. В обектите, където персоналът вече е имунизиран обаче, ще може да продължи да работи без маска.

Коронавирусът у нас: Скок на новите случаи

За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а миналата седмица - 681“, обясни Пенчев. 

Той отбеляза, че новите мерки ще засегнат и събиранията от частен характер на закрито, които ще могат да се провеждат при капацитет от 50 души, а тези на открито - до 100.

Данчо Пенчев изрази притесненията си, че вече въведените ограничения в столицата не се спазват. „Мерките са насочени към опазването на здравето на хората. Ние не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да гледаме дали спазва постоянно въведените мерки, това е един процес на себеуважение“, обясни той.

Шефът на СРЗИ добави, че през изминалия месец са направени около 450 провеки, като при около 10% от тях са наложени глоби за неспазване на противоепидемичните ограничения. Пенчев обяви, че при попадане в третата зона, освен ограничителни, мерките в София ще станат и възбранителни. Това ще се случи при достигането на 250 новозаболели на 100 хиляди души заболели на база 14-дневна заболеваемост.

„Доц. Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата. Днес сме със 770, което е ясен сигнал за това какво ни очаква“, каза той. Поради тази причина директорът на РЗИ - София апелира гражданите да се имунизират сега, за да бъде избегнат нов пик и локдаун през есента. На база на направено изследване само 0,06% от вече ваксинираните в София са заболели от COVID-19, като само 10 от тях са попаднали в болница и то в леко състояние.

Здравното министерство отрече да се планира затягане на мерките в София

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването излязоха с позиция, че изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че „София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения“ не отговаря на истината.

По данни на ресорното ведомство 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения. Оттам посчват, че на директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка. Все още обаче такова не е оповестено в публичното пространство. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама