Не яжте семките на динята

20:10, 09 авг 21 / Любопитно 25 3992 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През сезона на дините и пъпешите всички сме готови да хапваме от охладените плодове почти всеки ден. През лятото те са любим десерт на много хора.

Любителите на дините понякога случайно поглъщат семките заедно със сочната червена сърцевина. Диетологът Мария Розанова предупреди, че яденето на динята заедно със семките може да причини сериозни храносмилателни разстройства.

Обвивката на динените семки е много плътна и най -често при поглъщането им те не се смилат. Ако случайно погълнете няколко семена няма да се случи нищо ужасно, но в големи количества те могат да причинят запушване на храносмилателния тракт и развитие на някои патологии, отбеляза диетологът.

Защо динята е толкова полезна?

Според Розанова има хора, които трябва да ядат плода напълно почистен от семки: това са преди всичко децата под 3-годишна възраст, защото могат да се задавят. Експертът съветва бременните жени и кърмещите майки да внимават, тъй като динените семки са фактор за отключването на алергии.

Белите семки в динята могат да показват не само незрялост на плода, но и употребата на повече нитрати при отглеждането.

Семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която се разгражда в човешкото тяло, освобождавайки амоняк. За здравите хора това не е голяма беда, но при наличието на определени заболявания на отделителната система и с развитието на цитрулинемия може да навредите сериозно на здравето си, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама