Трифонов: „Демократична България“ искат постове, но не си го признават

17:09, 01 авг 21 / Политика 25 4664 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува във Facebook видео, в което отговаря на актуални въпроси от последните две седмици. В него той обясни и защо не се показва в медийното пространство. „Изпитвам невъобразимо облекчение да не се показвам. След като 20 години го правих всеки ден, сега изпитвам облекчение“, подчерта той.

За Николай Василев

Трифонов е категоричен, че не е признак на слабост това, че „Има такъв народ“ оттегли канидатурата на Николай Василев за премиер. „Установих, че е много кадърен, морален и свестен човек. Работихме дълго време на база на това, че имаме еднакви виждания за това, как трябва да изглеждат хората в българската политика“, обясни Трифонов. „Някои хора – Христо Иванов и „Демократична България“, започнаха да казват, че щом тогава е участвал в правителство с ДПС, значи той е ДПС. По същия начин може да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото е участвал в правителство на Борисов като министър“, каза още той.

Оттеглихме го, защото се създаде впечатление, че има връзка с нещо старо, което не е достатъчно почтено. Няма никакво значение това. Има и други хора, които имат необходимите качества, за да поемат тази отговорна роля“, категоричен е Трифонов.

Той напълно отрече слуховете, че Петър Илиев е щял да бъде предложението на „Има такъв народ“ за премиер и кандидатурата му е оттеглена часове преди връчването на мандата от президента Румен Радев.

Христо Иванов: Не се работи с политика на свършените факти

За Христо Иванов и „Демократична България“

Според него от „Демократична България“ искат постове, въпреки че не си го признават. „Мисля, че ги превръщаме в по-важни, отколкото са. За тях са гласували определен брой хора и със силата, която имат в този парламент, могат да взимат своите решения. Мисля, че Христо Иванов също си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Суверенът е определил, че ще бъде четвърта политическа сила. И може да реши дали да подкрепи нашето предложение за кабинтет, или да не го подкрепи“, обясни Трифонов.

Той подчерта, че е говорил по телефона с Христо Иванов. „Казах му – искам да ми се обадиш, да ми кажеш какво има, за да го обсъдим. Той не ми се обади, когато прочете тази декларация (в която от трибуната на парламента заяви, че иска трима министри от служебния кабинет в правителството – бел. ред.). Той не ми се обади“, посочи лидерът на „Има такъв народ“.

Ние не сме симпатични на никого. Българите вкараха в парламента играч, който никой не го харесва. Но партиите първо трябва да бъдат отговорни към суверена, а после да бъдат политически партии“, категоричен е Трифонов.

„Има такъв народ“ намалява броя на министерствата

„Има такъв народ“ ще намали броя на министерствата. Това стана ясно от интервю на Филип Станев пред БНР по-рано днес. „Крайно време е политиката в България да престане да се прави по битак тип начин. Ако ще изчегъртваме модела ГЕРБ, като го подменяме с друг модел в тази посока и ще го маскираме с това, че сме умни, красиви, че сме градската интелигенция, това е грешен подход. Да престанем да се делим на умни и красиви, на грозни и прости! Дайте да работим, че тази държава го е закъсала жестоко“, обясни Станев.

Той посочи, че ИТН искат пряко да носят политическата отговорност, за да може да си понесат вината, в случай че не успеят да се справят. „Властта за нас не е самоцел. Топ приоритет е постигане на възмездие спрямо случилото се през последните 12 години“, обясни той.

Много скоро ще видите персоните в кабинета ни - професионалисти, хора с висок морал, склонни да носят отговорност. Представете си сега да кажем кабинета поименно, представете си какво ще стане в медийно отношение - всичко ще се разтури, ще започне едно жълто говорене, едно търсене под вола теле. В момента не трябва да се търси интрига, трябва да се действа практично“, смята Филип Станев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама