Най-изучаваните езици в различни страни по света

16:00, 01 авг 21 / Любопитно 25 2976 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Едни се учат да готвят, други започват да спортуват, някои прекарват деня в TikTok, а трети изчерпват каталога на „Netflix“. Карантината ни даде достатъчно време да инвестираме в онези дейности, които обикновено не извършваме, а една от тях беше изучаването на нови езици. Но какъв език е предпочитан във всяка страна по света? Как искаме да общуваме?

Измина известно време, откакто осъзнахме, че изучаването на езици е нещо повече от хоби или необходимост. Някои го правят, за да разширят възможностите си за работа, други, за да могат да пътуват удобно навсякъде, а има и такива, които го правят от чисто любопитство. Може би затова много от нас смятат, че 2020 бе идеалният момент да започнем или възобновим това, което отлагахме твърде дълго, пише „Травелер“.

Независимо дали поради музикални вкусове, мечтана дестинация или изобилието от този език, не всички страни се интересуват от един и същ език. „Wordtips“ съставят списък с 50 -те най -говорими езика в света и след това проследяват колко пъти са били търсени думите „език“, „изучаване“ и „учене“ заедно с името на всеки език.

Общите резултати са горе-долу очаквани. Особено след като английският се оказа най-популярният език, 98 държави искат да го научат - нещо, което не ни изненадва. Може би по-любопитен е фактът, че японският е един от най-известните сред англоговорящите страни, например Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Друг от резултатите, който трябва да се подчертае, е фактът, че Украйна фокусира езиковия си интерес върху местния език и че арабският е друг от най-популярните, избран за фаворит в 12 държави.

Като регистрирате всички търсения с Google във всяка държава, някои резултати може да са били изненадващи, но зад това има убедителни причини. Такъв е случаят например с Испания, където най-изучаваният език е ... испанският! От „Wordtips“ предполагат, че може би това е така поради броя на англоговорящите хора, които пребивават в Испания.

В останалата част на Европа английският все още е любим на страните. Когато хората искат да научат език, английският обикновено е първият избор. Но има изключения, както в Швеция, които предпочитат да знаят португалски, докато във Великобритания и Чехия се вдъхновяват от испанския.

Ако се преместим в Северна Америка, испанският е печелившият език в девет от страните, но най -забележителният е триумфът на японския в САЩ и Канада. Причината за това е желанието на жителите му за аниме и манга в Япония. И възрастните, които са израснали, наслаждавайки се на тази култура, и малките, които започват сега, имат предвид пътуването до страната на изгряващото слънце.

Първото място в Аржентина е за италианския поради италианския произход на голяма част от аржентинците. Но без съмнение най-удивителното е, че най-предпочитаният език в Чили и Перу е корейският. Той обаче има просто обяснение: треската на младите поколения за музикалния стил K-Pop и групи като BTS. Всичко влияе върху ентусиазма им, когато става въпрос за изучаване на език, в случая това е музиката.

В Близкия изток и Централна Азия дуелът е разделен между английски и арабски. Въпреки че арабският е официалният език в страните, където се изучава най-много, резултатът може да се дължи на съществуването на малцинствени култури или регионални вариации на езика, което означава, че жителите му изучават езика.

А що се отнася до останалата част от Азия и Океания, гамата от езици се разширява. Макар че е очаквано, японският е един от фаворитите в Австралия поради културните и икономическите отношения, които двете страни имат. Ето защо уроци по японски се преподават в австралийските училища. Също така в тази част на света хинди се появява във Фиджи.

И накрая се преместваме в Африка. Тук английският продължава да преобладава, като е най-популярният в 28 страни. Африка обаче е континентът, на който френският се появява най-много. Отново можем да видим появата на други езици в изследването, като суахили, предпочитан за изучаване в Танзания или зулуски, най-популярен в Малави, що се отнася до изучаването, пише БГНЕС.

Без значение кой ще изберете, изучаването на езици винаги носи добри преживявания, познания за култура и отваряне на много врати. Можем да бъдем вдъхновени от любимата си музика, от нашия стил на кино, мечтани дестинации или просто любопитство, но никога не трябва да спираме да изучаваме как се общува на други места, защото това ще ни държи далеч от всякакви граници.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама